Pečené kapustové holúbky v omáčke sú klasické slovenské jedlo, ktoré sa už stáročia podáva pri zvláštnych príležitostiach.
Toto lahodné a sýte jedlo sa skladá z mletého mäsa a ryže zabalených v kapustných listoch a dusených v paradajkovej omáčke.
Existuje mnoho variácií tohto receptu, ale všetky sa zhodujú v jednej veci: pečené kapustové holúbky v omáčke sú vždy chutné a uspokojivé jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 hlávkové kapusty
1 kg mletého mäsa
3 šálky varenej ryže
1 vajce
1 ČL sušeného cesnaku
1 PL petržlenovej vňate
2 plátky nakrájanej cibule
30 g paradajkového pretlaku
30 g lúpaných paradajok v konzerve
soľ, korenie podľa chuti
Postup:
Kapustové hlavy dajte do hrnca s vriacou vodou a po jednom odlupujte listy.
Hrubú časť na konci listov odrežte ostrým nožom.
Zmiešajte všetky ingrediencie s výnimkou paradajkového pretlaku a lúpaných paradajok.
Touto plnkou potom naplňte kapustové listy a zabaľte ich do valčekov.
Ukladajte dolu „švom“ na dno zapekacej misy, na vrstvu paradajkovej omáčky.
Holúbky prikryte vrstvou lúpaných paradajok a pečte zakryté pri 190 °C asi 75 minút.
Potom znížte teplotu na 160 °C a pečte ďalších 90 minút.
Tipy:
Holúbky môžete piecť aj v kyslej kapuste.
Do plnky môžete pridať aj ryžu, huby, vajíčko alebo klobásu.
Omáčku môžete ochutiť rôznymi bylinkami a korením, napríklad majoránkou, bobkovým listom, čiernym korením alebo červenou paprikou.
Holúbky sa podávajú teplé s ryžou, zemiakmi alebo chlebom.
Prajeme dobrú chuť!