Keď si počas leta urobíte výlet do prírody a nájdete čisté miesto, na ktorom rastie baza, určite si natrhajte tieto zrelé tmavofialové plody.
Sú plné živín, vitamínov a liečivých látok, ktoré vaše telo potrebuje.
Čo sa ukrýva v plodoch bazy?
Plody bazy sú nabité vitamínmi C, A a B.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Organizmus zásobia izoflavonoidmi, čo sú prirodzené antioxidanty a resveratrolom.
Ten zasa bráni ukladaniu tukov v cievach, zlepšuje ich pružnosť a priechodnosť.
Bazové plody obsahujú tiež antokyanín – antioxidant, ktorý zabíja vírusy.
Okrem toho je známe, že bazové plody sú silným bojovníkom proti artritíde a zápalom v tele.
Ako džem pripraviť:
Potrebujeme:
1 kg zrelých plodov bazy čiernej
300 g trstinového cukru
1 želírovací prírpavok do džemu (dá sa nahradiť chia semienkami cca 30 g)
Postup:
Ak chcete zo zmesi odstrániť zrniečka, preceďte ju cez gázu alebo prepasírujte cez sitko.
Spolu s cukrom dáme variť na plameň a necháme prevariť 30 minút.
Pridáme aj želírovací prípravok podľa návodu na obale.
Zmes vlejeme do zaváracích pohárov a sterilizujeme desať až pätnásť minút – stačí len aby chytilo viečko.
Niektorí dávajú do sterilizovaných pohárov horúcu zmes a už viac nesterilizujú, ak však chce mať istotu, sterilizácia sa odporúča.
To je všetko – dávku na celý rok máte pripravenú!
Na džem z kvetov potrebujeme:
Kvalitný jablkový džús (toľko, aby sme mohli zaliať všetky bazové kvety, ja som použila 1 liter)
15-20 veľkých bazových kvetov
500 g želírovacieho cukru 2:1
Postup:
Do jablkového džúsu namočíme 15 – 20 veľkých bazových kvetov.
Necháme postáť 24 hodín.
Potom džús precedíme, pridáme 500 gramov želírovacieho cukru 2:1.
Varíme 10 minút.
Ihneď plníme do sklených pohárikov, zatvoríme viečkom a otočíme hore dnom.
Necháme vychladnúť.
Prvý pohár zjeme u nás doma bez problémov na jedno posedenie.