S týmto cestom sa pracuje absolútne dokonale.
Hľadáte recept na kysnuté cesto, ktoré je rýchle, jednoduché a zvládne ho aj začínajúci kuchár? Potom ste na správnom mieste!
Toto hrnčekové kysnuté cesto je perfektným základom pre rôzne sladké aj slané pečivo.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vďaka jednoduchému meraniu hrnčekom sa nemusíte trápiť s vážením surovín a cesto máte hotové za pár minút.
Z tohto cesta môžete upiecť:
Sladké pečivo: záviny, koláče, buchty, , makové buchty, lekvárové buchty, venčeky, šišky a mnoho ďalších.
Slané pečivo: slané pagáče, škvarkové pagáče, pizza, focaccia, slané koláče a quiche.
Fantázia je vašim limitom! Nebojte sa experimentovať a skúšať rôzne plnky a tvary. S týmto univerzálnym cestom sa vám pečenie stane zábavou a zaručene potešíte celú rodinu a priateľov.
Na cesto potrebujeme:
2 hrnčeky vlažného mlieka
1/2 hrnčeka oleja
4 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
kocka droždia
1 ČL soli
1 ČL cukru
1 hrnček = 250ml
Náplň voliteľné:
tvaroh s hrozienkami
lekvár
džem
nutella
orechy
mak
Postup:
Cesto prirpavíme ako klasicky:
najskôr kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.
Keď vyjde, pridáme ho do ostatných prísad.
Vypracujeme jednotné cesto.
A necháme prikryté kysnúť pri izbovej teplote, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne.
Ja zvyknem cesto robiť v domácej pekárni.
Postup ako zvyčajne:
Do pekárničky najprv mokré prísady, potom suché,.
Do prostriedku urobiť jamku, dať cukor a droždie a do okrajov soľ.
Z cesta robím absolútne všetko slané aj saldké pečivo.
Odporúčam.
Lenka Vašková