Pripravte si doma vynikajúci pita chlieb z veľmi jemného cesta, ktoré sa neláme.
Chlieb je ideálny ako obal na akúkoľvek obľúbenú náplň – môžete ho použiť ako základ pre kebab, taco, tortillu, quesadillu, atď…
Jednoduchý recept na obľúbený pita chlieb z youtube kanála Fast Easy Recipes.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rýchlejšie a lepšie ako pečivo z obchodu
Príprava chlebových placiek z múky a vriacej vody má oproti klasickému receptu s kvasnicami hneď niekoľko výhod.
Rýchlosť: Je to oveľa rýchlejší proces. Cesto sa nepotrebuje kysnúť, takže placky môžete mať hotové za oveľa kratší čas. Vhodné je to najmä vtedy, keď potrebujete placky rýchlo a narýchlo.
Jednoduchosť: Recept je veľmi jednoduchý a zvládne ho aj začínajúci kuchár. Na prípravu cesta potrebujete len 3 suroviny: múku, vodu a soľ.
Ingrediencie: Recept neobsahuje kvasnice, takže je vhodný aj pre ľudí, ktorí sú na ne alergickí alebo ich nemôžu konzumovať zo zdravotných dôvodov.
Chuť: Placky z múky a vriacej vody sú chutné a jemné. Môžete ich jesť samotné alebo s rôznymi náplňami, napríklad s džemom, tvarohom, syrom, zeleninou alebo mäsom.
Variabilita: Do cesta môžete pridať rôzne prísady, aby ste získali rôzne chute a textúry. Napríklad môžete pridať bylinky, korenie, strúhaný syr alebo jogurt.
Skladovateľnosť: Placky z múky a vriacej vody sa dajú dobre skladovať. V chladničke vydržia 2-3 dni. Môžete ich zmraziť aj na neskôr.
Výživová hodnota: Placky z múky a vriacej vody sú dobrým zdrojom vlákniny a bielkovín. Sú tiež relatívne nízkokalorické, takže sú vhodné aj pre ľudí, ktorí chcú schudnúť alebo si udržať zdravú váhu.
Na chlebové placky potrebujeme:
350 g hladkej múky (2 plné poháre)
1 ČL kryštálového cukru (5 g)
1 ČL soli (5 g)
2 PL olivového oleja (30 ml)
100 ml vriacej vody
100 ml horúceho mlieka
Postup:
Do hlbokej misy preosejeme múku.
Pridáme cukor.
Ďalej pridáme soľ.
Do zmesi nalejeme olivový olej.
Potom nalejeme vriacu vodu a horúce mlieko.
Cesto premiešame špachtľou.
Potom cesto miesime ručne dve minúty.
Misku s cestom prekryjeme fóliou.
A necháme 15 minút odpočívať.
Stôl posypeme múkou a cesto zvinieme do rolky.
Potom cesto rozdelíme na 10 častí.
Z nakrájaných častí cesta vytvarujeme guľky.
Cesto rozvaľkáme na tenko.
Vyberieme si tanier s rovnakým priemerom ako naša panvica.
Z cesta vyrežeme dokonalý kruh.
Na strednom ohni rozohrejeme suchú panvicu.
Vložíme cesto, smažíme asi 40 sekúnd a potom ho otočíme.
Chlieb smažíme celkovo 2 minúty.
Horúci chlieb položíme na tanier a z oboch strán ho potrieme vriacou vodou.
Tanier s chlebom vložíme do plastového vrecka a prekryjeme utierkou, aby sa zaparil.
Keď je posledný chlieb upečený, prekryjeme ich na 30 minút.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU