Chystáte na obed mäso a potrebujete ho rozmraziť? Možno ani netušíte, aký je dôležitý je spôsob, aký na to zvolíte.
Ako rýchlo rozmraziť mäso?
Túto otázku si často kladieme, keď zabudneme vytiahnuť mäso z mrazničky v dostatočnom predstihu a nechceme, aby boli hostia či rodina hladní.
Ukazuje sa, že tento spôsob rýchleho rozmrazenia je to najhoršie, čo môžete urobiť.
Portál haps radí, ako nikdy mäso nerozmrazovať.
Následne sa samozrejme dozviete aj najlepší spôsob, ako to urobiť bezpečne.
Tento spôsob rýchleho rozmrazovania mäsa je doslova nebezpečný a môžete si poškodiť zdravie.
Preto by ste to nikdy nemali robiť, ani keď hrozí, že obed, či večeru nestihnete pripraviť včas.
Takto mäso nikdy nerozmrazujte!
Asi každému sa už stalo, že zabudol vytiahnuť mäso z mrazničky v dostatočnom predstihu pred jeho prípravou.
Vtedy hľadáme expresné riešenia.
Niektorým ľuďom možno napadne položenie mäsa na miesto, na ktorom sa čo najskôr roztopí vrstva ľadu – napríklad na radiátor.
Jesť mäso rozmrazené na horúcom radiátore však môže mať za následok vážnu otravu.
Najmä ak ho tam necháte celý deň.
Prečo je to zlý nápad?
Keď mäso vyberiete z mrazničky, všade má rovnakú teplotu.
Vďaka prístupu k veľmi vysokým teplotám v krátkom čase môže dochádzať k hnilobným procesom vo vonkajších častiach mäsa.
To je zdraviu nebezpečné a preto takýto spôsob rozmrazovania mäsa určite nestojí za to.
Ako bezpečne rozmraziť mäso?
Najlepší a najbezpečnejší spôsob, ako rozmraziť mäso, je jednoducho ho rozmraziť v chladničke.
Preto by ste mali plánovať rozmrazenie mäsa už 1 deň predtým, ako ho plánujete tepelne spracovať.
Potom sa bude pomaly ohrievať a v mäse nezačnú prebiehať žiadne hnilobné procesy.
Môžete tiež skúsiť rozmraziť mäso vo vode, ale nie priamo.
Vložte tesne uzavretú nádobu alebo vrecko na zips s mäsom do studenej vody a počas rozmrazovania vodu niekoľkokrát vymeňte, približne každú pol hodinu.
Táto metóda funguje a je rýchlejšia ako rozmrazovanie v chladničke.
Samozrejme existuje ešte rýchlejšia metóda a tou je mikrovlnka.
Ak má vaša mikrovlnná rúra funkciu rozmrazovania, neexistuje jednoduchší spôsob.
Účinná metóda obráteného hrnca
Trik s obráteným hrncom na rozmrazovanie mäsa pozná len málokto a pritom je to skvelá a bezpečná metóda, ktorá neohrozí kvalitu mäsa.
Tento trik je vhodný na rozmrazovanie mäsa, ktoré sme si predtým nakrájali na plátky alebo na menšie kúsky.
Ako prvé, keď mäso vyberieme z mrazničky, treba ho nechať v pôvodnom vrecku alebo vložiť do igelitového vrecka vhodného na potraviny.
Je to jednoduchá, ale vysoko efektívna metóda, pri ktorej treba postupovať nasledovne.
Potrebujeme:
2 nerezové hrnce
vodu
Postup:
Zoberieme si jeden hrniec a položíme ho na pracovnú dosku hore dnom.
Následne si do druhého hrnca nalejeme vodu.
A necháme ju na sporáku zohriať.
Teraz si mrazené plátky alebo kúsky mäsa položíme na dno hrnca, ktorý sme obrátili.
Hrniec s horúcou vodou položíme na mäso.
A necháme takto stáť približne 5 minút.
Počas tejto doby môžete pozorovať, ako sa mäso rozmrazuje.
Aby metóda fungovala, oba hrnce musia byť nerezové.
Teraz poznáte spôsoby rozmrazovania, ktoré sú bezpečné a na tie ostatné radšej rýchlo zabudnite.
Veľa šťastia!