Výborný recept na domácu knedľu, ktorá je úžasne vláčna a nadýchaná.
Jej príprava je jednoduchá a mne sa ešte nestalo, že by sa nevydarila.
Odporúčam ju úplne každému.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tajomstvo najviac nadýchaného cesta tkvie v minerálke
Pridanie perlivej minerálky do cesta na parenú knedľu má viacero benefitov:
Nadýchanosť: Oxid uhličitý z minerálky sa počas varenia uvoľňuje a vytvára v ceste bublinky, vďaka čomu je knedľa ľahšia a nadýchanejšia. Bežná voda tento efekt nemá.
Jemnosť: Minerálka dodáva cestu jemnosť a vláčnosť, čím zabraňuje jeho tuhnutiu a vysušeniu.
Chuť: Minerálka môže knedlí dodať mierne slankastú a sýtejšiu chuť, ktorá sa hodí k rôznym jedlám.
Štruktúra: Oxid uhličitý pomáha formovať štruktúru cesta a zabraňuje jeho rozpadaniu pri varení.
Dlhšia trvanlivosť: Parené knedle s minerálkou vydržia dlhšie čerstvé a mäkké, než tie bez nej.
Na nadýchanú knedľu potrebujeme:
500 g polohrubej múky (už som skúsila aj pol na pol s hladkou múkou a tiež bol výsledok skvelý)
250 ml mlieka+voda (125ml + 125ml) – ja dávam perlivú minerálku
1 lyžičku soli
1 vajce
2 lyžicu oleja
1 sáčok droždia (prípadne 1/2 kocky čerstvého)
2 lyžice kr. cukru
Postup:
Najskôr si klasicky pripravíme kvások.
V miske si zmiešame 3-4 lyžice múky s vlažným mliekom a vodou.
Pridáme cukor, droždie a počkáme aj 20-30 minút, kým vyjde pekný kvások.
Potom pridáme do misky ostatné prísady.
Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi znova 30-40 minút podkysnúť.
Potom vytvarujeme na pomúčenej doske tvar knedle – podlhovastý bochník.
Necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť.
Naparujeme klasickým spôsob na paráku (na dno hrnca dáme vodu, položíme pomastený parák – alebo si naň položíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprichytila.
Uložíme knedľu a paríme 20 minút.
Počas celej doby hrniec neotvárajte.
Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku.
Popicháme špáradlom , na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala.
Knedľa ostane nádherne nadýchaná aj keď ju popicháte špáradlom.
Dobrú chuť prajem!
Majka C.