Odkedy mám tento RECEPT, knedľa sa u nás nekupuje: Páperovo jemné, vnútri samá bublinka – tomuto sa žiaden recept nevyrovná!

Knedľa jemná ako páperie a vnútri samá bublinka!
[mashshare]

Výborný recept na domácu knedľu, ktorá je úžasne vláčna a nadýchaná.

 

 

Jej príprava je jednoduchá a mne sa ešte nestalo, že by sa nevydarila.

Odporúčam ju úplne každému.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tajomstvo najviac nadýchaného cesta tkvie v minerálke

Pridanie perlivej minerálky do cesta na parenú knedľu má viacero benefitov:

Nadýchanosť: Oxid uhličitý z minerálky sa počas varenia uvoľňuje a vytvára v ceste bublinky, vďaka čomu je knedľa ľahšia a nadýchanejšia. Bežná voda tento efekt nemá.

Jemnosť: Minerálka dodáva cestu jemnosť a vláčnosť, čím zabraňuje jeho tuhnutiu a vysušeniu.

Chuť: Minerálka môže knedlí dodať mierne slankastú a sýtejšiu chuť, ktorá sa hodí k rôznym jedlám.

Štruktúra: Oxid uhličitý pomáha formovať štruktúru cesta a zabraňuje jeho rozpadaniu pri varení.

Dlhšia trvanlivosť: Parené knedle s minerálkou vydržia dlhšie čerstvé a mäkké, než tie bez nej.

Na nadýchanú knedľu potrebujeme:

 

tjn

 

500 g polohrubej múky (už som skúsila aj pol na pol s hladkou múkou a tiež bol výsledok skvelý)

250 ml mlieka+voda (125ml + 125ml) – ja dávam perlivú minerálku

1 lyžičku soli

1 vajce

2 lyžicu oleja

1 sáčok droždia (prípadne 1/2 kocky čerstvého)

2 lyžice kr. cukru

Postup:

Najskôr si klasicky pripravíme kvások.

 

 

V miske si zmiešame 3-4 lyžice múky s vlažným mliekom a vodou.

Pridáme cukor, droždie a počkáme aj 20-30 minút, kým vyjde pekný kvások.

Potom pridáme do misky ostatné prísady.

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme asi  znova 30-40 minút podkysnúť.

Potom vytvarujeme na pomúčenej doske tvar knedle – podlhovastý bochník.

Necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť.

 

 

Naparujeme klasickým spôsob na paráku (na dno hrnca dáme vodu, položíme pomastený parák – alebo si naň položíme papier na pečenie, aby sa knedľa neprichytila.

Uložíme knedľu a paríme 20 minút.

Počas celej doby hrniec neotvárajte.

 

 

Po 20 minútach vytiahneme knedľu na drevenú dosku.

Popicháme špáradlom , na ruky dáme tak 1 čl oleja a knedľu potrieme, aby nám tak nevysychala.

 

tjn

 

Knedľa ostane nádherne nadýchaná aj keď ju popicháte špáradlom.

Dobrú chuť prajem!

 

Majka C.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes