BYLINKY nemrazím, nesuším a mám ich čerstvé kedykoľvek počas roka: Spôsob, ktorý ma naučila moja prababička!

Najlepší spôsob, ako uchovať byliny na dlhý čas.

V tomto článku sa dozviete, ako si uskladniť kôpor, aj petržlenovú vňať.

Budete ich mať vždy poruke a vňate budú ako čerstvo odtrhnuté.

Vďaka nim budú vaše jedlá chutiť ešte lepšie.

 

 

Postupujte podľa týchto odporúčaní z YouTube kanála Multipovar.

Čerstvé zelené vňate sú obľúbeným doplnkom v kuchyni.

 

 

Používajú sa na ozdobenie servírovaného jedla, ale dodajú mu aj špecifickú chuť a vôňu.

Skladovanie bez mrazenia

Ako prvé si nasekajte kôpor alebo petržlenovú vňať nadrobno.

 

 

Následne vložte kôpor do čistého suchého zaváraninového pohára.

To isté urobíme aj s petržlenovou vňaťou.

Do samostatného pohára si nasypeme lyžicu hrubozrnnej soli a zalejeme vlažnou prevarenou vodou. 

 

 

Miešame kým sa soľ nerozpustí.

Roztok nalejeme do pohára s kôprom a petržlenovou vňaťou tak, aby bola zeleň úplne zaliata.

Teraz už stačí len utiahnuť viečka a odložiť do chladničky. 

 

 

Tento postup je veľmi jednoduchý a vôňa, aj chuť byliniek je neopísateľná.

Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.

Petržlenová vňať v soli

 

 

1. Spôsob

Vňať si umyjeme, osušíme a rozdelíme na menšie vetvičky a kúsky.

Pripravíme si sterilizované poháre a natlačíme do nich vrstvu takto pripravenej vňate.

 

 

Na to nasypeme tenkú vrstvu soli a na ňu opäť navrstvíme vňať.

Vrstvíme kým nebude pohár plný a posledná vrstva by mala byť soľ.

 

 

Každý pohár je potrebné uzavrieť dvojitou vrstvou celofánu a odporúča sa skladovať na chladnom mieste.

2. Spôsob

Opäť je potrebné vňať najskôr umyť a osušiť, potom ju nakrájame nadrobno.

 

 

Pri tomto spôsobe je potrebné pridať na 1 kg vňate 250 g soli a dôkladne premiešať.

Takto pripravenú zmes naložíme do sterilizovaných pohárov a takisto skladujeme na chladnom mieste.

 

 

Vyberte si spôsob, ktorý vám lepšie vyhovuje a majte čerstvú vňať vždy po ruke!

Nezabudnite ju však pred použitím vždy dôkladne opláchnuť v studenej vode.

 

 

Jedlo je potrebné soliť až po pridaní vňate.

Veľa šťastia!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.