Stačí prešľahať obyčajnú smotanu a získate neskutočne chutné domáce maslo.
Tento recept si vás určite získa svojou jednoduchosťou a ľahkosťou.
Unikátny recept na lahodné domáce maslo z youtube kanála Ich mische lecker.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Existuje viacero dôvodov, prečo sa oplatí vyrobiť si maslo doma
Chuť a kvalita: Domáce maslo má bohatú, krémovú chuť a výraznú arómu, ktorú v obchodnom masle nenájdete. Je to preto, že máte kontrolu nad všetkými ingredienciami a procesom výroby, takže si môžete byť istí, že neobsahuje žiadne pridané látky, konzervanty ani arómy.
Zdravie: Domáce maslo je vyrobené len zo smotany, čím je prirodzene zdravšie ako obchodné maslo, ktoré môže obsahovať nezdravé tuky, trans-tuky a sodík. Vyhnete sa tak aj umelým farbivám a príchutiam.
Kontrola: Pri výrobe domáceho masla máte kontrolu nad celým procesom, od výberu smotany až po konečný produkt. To vám umožňuje prispôsobiť si maslo podľa vlastných chutí a preferencií. Môžete napríklad experimentovať s rôznymi druhmi smotany, pridať bylinky alebo korenie pre extra chuť.
Zábava: Výroba domáceho masla je zábavná a jednoduchá aktivita, ktorú si môžete užiť s celou rodinou. Je to skvelý spôsob, ako spoznať proces výroby potravín a oceniť jednoduché radosti z domáceho varenia.
Vedľajšie produkty: Pri výrobe domáceho masla vám ako vedľajší produkt vznikne cmar, ktorý je chutný a výživný nápoj. Môžete ho použiť aj pri pečení alebo varení.
Na domáce maslo potrebujeme:
Potrebujeme:
1 l smotany na šľahanie (33 %)
studenú vodu
2 toastové krajce
Na džem:
15 g kukuričného škrobu
50 ml vody
300 g čerešní
50 g kryštálového cukru
Postup:
Do nádoby nalejeme smotanu. Mixérom dôkladne vyšľaháme.
Šľaháme, kým sa nám nevytvorí maslová hmota.
Maslovú hmotu precedíme cez sitko do misky.
Do samostatnej misky nalejeme studenú vodu.
Dôkladne v nej opláchneme maslo a vytlačíme prebytočnú tekutinu.
Maslo vložíme do malej formy vystlanej papierom.
Rovnomerne zarovnáme a prekryjeme papierom. Potom maslo vložíme do chladničky.
Na suchej panvici opečieme krajce chleba z oboch strán do zlatista.
Krajce potrieme našim chutným domácim maslom.
Pripravíme džem: do pohára nalejeme vodu.
Pridáme škrob a miešame, kým sa nerozpustí.
Do hrnca na sporáku pridáme čerešne.
Nasypeme cukor a miešame do zhustnutia.
Pridáme škrob a premiešame.
Čerešne preložíme do čistej misky.
Prekryjeme fóliou a vložíme do chladničky.
Po vybratí z chladničky natrieme džem na chlieb.
Preložíme druhým krajcom chleba. Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: