Vynikajúce a rýchle brokolicové recepty, ktoré viete rýchlo prirpaviť a nemusíte pri nich počítať kalórie. Sú úplne fit, zdravé a hneď pripravené.
3 tipy na rýchly z brokolice pre štíhly pás
Fit brokolicové fašírky bez múky
Potrebujeme:
150 g brokolice
3 vajcia
40 g ovsených vločiek, alebo celozrnnej múky
40 g strúhaného tvrdého syra
korenie
soľ
nožička jarnej cibuľky
Na syrový dressing:
200 g cottage cheese
1 ČL strúhaného chrenu (môžete použiť aj klasický z pohára, ak nemáte čerstvý)
1 ČL horčice
20 g sušených rajčín
Postup:
Ako prvé si nechajte uvariť kocky brokolice do mäkka, pozor však, aby sa vám nerozvarila. Nechajte ju dobre odtiecť od vody. Ak používate ovsenné vločky rozmixujte ich na múčku. Pridajte brokolicu, vajcia a syr a všetko dokopy poriadne zmixujte. Cesto musí mať hladkú konzistenciu.
Cesto nalievajte na panvicu vo veľkosti placiek, alebo lievancov, podľa toho, ako to máte radi. Jemne osmažte na masle, alebo na olivovom oleji a opekajte z oboch strán cca 1 minútu. Medzitým si v miske premiešajte obyčajný cottage cheese, ktorý bežne dostanete v potravinách. Pridajte chren, rajčiny a horčicu. Dobre premiešajte a nechajte zachladiť.
Placky podávajte ešte teplé a so studeným dipom. Chuť tohto jedla je nezameniteľná, preto neváhajte a tento recept aspoň raz vyskúšajte. Uvidíte, že nebudete ľutovať.
Blesková placka z surovej brokolice
Potrebujeme:
800 g brokolice
4 vajcia
2 polievkové lyžice rozdrvených ovsenných vločiek alebo klasickej múky
1 strúčik cesnaku
Ďalej:
olej a soľ
Postup:
Brokolicu nastrúhame, alebo rozmixujeme v kuchynskom robote.
Zmiešame s vajíčkami, múkou, pretlačeným cesnakom a vymiešame. Ochutíme soľou a korením.
Zmes navrstvíme na pavicu potretú trochou oleja – ak máte dobrú neprilnavú panvicu, olej nie je potrebný vôbec.
Pečieme z oboch strán dozlastista.
Brokolicový cestovinový šalát
Potrebujeme:
200 g cestovín (vruty, penne…)
1 stredne veľká brokolica (asi 200 g) + 1 lyžička cukru (voliteľné)
1 plechovka kukurice
100 g šunky na kocky nakrájanej
1/2 petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
3 lyžice prírodného jogurtu
3 lyžice domácej majonézy bez oleja
soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Cestovinu uvaríme v osolenej vode podľa návodu a scedíme. Brokolicu si uvaríme v inom hrnci s trochou soli a 1 lyžičkou cukru (varíme tak, aby brokolica ostala pevná a nerozvarila sa celkom)- scedíme. Teraz len zmiešame cestoviny, brokolicu, nakrájanú šunku a scedenú kukuricu. V miske si vymiešame jogurt s majonézou, cesnakom, soľou, korením a vňaťou. Vmiešame do šalátu a máme hotovo – podávame teplé aj studené.
Šalát je najlepší, keď sa nechá odležať asi 30 minút, ale to u nás nehrozí, jeme ho ešte teplý.