plny-hrniec_transparent_negativ.png

TOP 3 recepty na najlepšie slané rolády: Základom každej z nich je tvrdý syr a potom už stačí len vybrať si z 3 plniek podľa chuti!

Rolády sú na slávnostnom stole doslova nepostrádateľné, či už pripravíte slanú alebo sladkú verziu. Vyzerajú krásne a ak máte dobrý recept, tak aj výborne chutia. My vám dnes ponúkame 3 skvelé recepty na slané rolády podľa postupu z youtube.

Ako základ všetkých troch receptov si pripravíme tvrdý syr. Celý hranol syra si vložíme do mikroténového vrecúška (v prípade, že budeme pripravovať všetky 3 rolády, pripravíme si 3 vrecúška s rovnakým množstvom syra).

Postup:

Vrecúška so syrom vložíme do hrnca s vriacou vodou a necháme ich ponorené asi 20 – 25 minút, kým sa syr úplne nerozpustí. Medzitým si pripravíme plnky.

Recept č. 1 – Roláda s krabou plnkou

Potrebujeme:

250 – 300 g tvrdého syra

200 g krabích tyčiniek

3 vajcia (uvarené natvrdo)

100 g masla

2 strúčiky cesnaku

150 – 200 g majonézy

šalátové listy

soľ, biele mleté korenie podľa chuti

Postup:

Do veľkej misy si nastrúhame krabie tyčinky aj vaječné bielky. Pridáme prelisovaný cesnak, majonézu, soľ a korenie. Dobre premiešame. V samostatnej miske vymiešame nastrúhané žĺtky so smotanou na homogénnu hmotu.

Roztopený syr si rozvaľkáme na tenký obdĺžnik a v strede prestrihneme mikroténové vrecúško. Navrch rovnomerne navrstvíme a rozotrieme žĺtkovú hmotu, na ktorú naukladáme vedľa seba šalátové listy (tvrdú časť listov odstránime a ukladáme len mäkký list).

Na listy nanesieme krabiu plnku a tiež rovnomerne rozotrieme. Potom pomocou vrecúška všetko natesno zrolujeme. Zabalíme do vrecúška a odložíme do chladničky.

Recept č. 2 – Roláda plnená syrovou plnkou s vňaťou a červenou paprikou

Potrebujeme:

250 – 300 g tvrdého syra

100 – 150 g smotanového syra

3 druhy zelenej vňate – kôpor, petržlen, koriander

zelenú cibuľku

1 sladkú červenú papriku (kapiu)

3 strúčiky cesnaku

majonézu

soľ, korenie podľa chuti

Postup:

V miske si zmiešame strúhaný syr s mäkkým syrom, prelisovaným cesnakom, majonézou, soľou a korením podľa chuti. Sladkú červenú papriku si nakrájame na prúžky s hrúbkou asi 1 cm. Nasekáme si všetky 3 druhy vňate, aj mladú cibuľku.

Roztopený syr si opäť rozvaľkáme na tenký obdĺžnik a prestrihneme mikroténové vrecúško. Navrstvíme syrovú plnku s cesnakom, ktorú rozotrieme po celej ploche.

Na ňu naukladáme vedľa seba prúžky červenej papriky (skončite asi 10 cm od okraja). Teraz nasleduje vrstva nasekanej vňate. Tú jemne zatlačíme a opäť zrolujeme a odložíme do chladničky.

Recept č. 3 – Roláda so šunkovou plnkou

Potrebujeme:

250 – 300 g tvrdého syra

250 – 300 g šunky

100 g smotanového syra

majonézu

2 čerstvé šalátové uhorky

1 – 2 PL strúhaného chrenu

hrsť olív

soľ podľa chuti

Postup:

Smotanový syr zmiešame v samostatnej miske s trochou majonézy, pridáme na jemno nastrúhaný chren a osolíme. Uhorku si umyjeme a nakrájame (môžeme pomocou škrabky na zeleninu) na tenké plátky.

Aj v tomto recepte si rozvaľkáme roztopený syr na tenký obdĺžnik a prestrihneme mikroténové vrecúško. Nanesieme syrovú hmotu s chrenom a natesno obložíme plátkami šalátovej uhorky. Rovnako ako v druhom prípade ukladáme uhorky len do chvíle, kým nám neostáva asi 10 cm od kraja. Na plátky uhoriek poukladáme plátky šunky, na okraj v jednej línii aj olivy a zrolujeme. Aj túto rolku zabaľte do mikroténového vrecúška a odložte do chladničky.

Všetky tri rolky nechajte chladiť niekoľko hodín, alebo najlepšie cez noc. Potom odstráňte mikroténové vrecúško, nakrájajte a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes