3 jednoduché triky, ako oživiť staré pečivo

Tvrdé pečivo často končí v koši. Naučíme vás 3 skvelé triky, ako ho vrátiť späť v čase.

Niektoré druhy potravín potrebujú na získanie skvelej chuti čas. Napríklad taký syr alebo víno potrebujú na nadobudnutie nezameniteľnej chute celé mesiace. Na druhej strane tu však máme potraviny, ktoré chutia najlepšie čerstvé. To bezpochyby platí aj o pečive, ktoré po niekoľkých dňoch už ani zďaleka nie je také lákavé, ako čerstvo po upečení. Staršie pečivo však nemusí vždy skončiť v koši. Naučíme vás niekoľko skvelých trikov, vďaka ktorým bude aj staršie pečivo opäť lahodné, ako keby ste ho práve priniesli z obchodu.

Čo budeme potrebovať?

Staršie pečivo

Papierové utierky

Alobal

1-2 kúsky zelerovej stonky

Rúru

...

Mikrovlnku

Mikrovlnková metóda:

FC8XUP3HUB88OYL.MEDIUM

FR0ZJKAHUB88OYS.MEDIUM

Táto metóda je najrýchlejšie a zároveň oživí vaše pečivo na najdlhšiu dobu spomedzi všetkých metód.

Papierovú obrúsok navlhčíme a vytlačíme z neho toľko vody, koľko sa dá. Potom do utierky zabalíme kus pečiva a vložíme do mikrovlnky. Zapneme na 10 sekúnd pri najvyššom výkone, potom vyberieme a utierku odstránime. Hotovo!

Metóda v rúre:

FOINMPSHUB88OZ6.MEDIUM

F6CNFN3HUB88PA0.SMALL

Táto metóda síce trvá o niečo dlhšie, avšak funguje rovnako skvele.

Rúru nastavíme na 150 stupňov. Pečivo zabalíme do kusu alobalu tak, aby bol pokrytý celú povrch. Vložíme do rúry na 5-20 minút v závislosti od toho, aký veľký kus pečiva potrebujem oživiť. Na malé kúsky postačí 5 minút, zatiaľ čo väčšie budú potrebovať minimálne 15-20 minút.

Pečivo z rúry vyberieme a necháme vychladnúť vo fólii. Keď je chlieb dostatočne vychladnutý, fóliu odstránime a môžeme servírovať.

Zelerová metóda:

F02S3K0HUB88Q7Y.MEDIUM

FA5FSYYHUBWOBA0.LARGE

Táto metóda trvá spomedzi všetkých najdlhšie, no jej výsledky sú tiež skvelé. Najlepšie funguje na nakrájaný chlieb, ale pomôže aj pri staršom bochníku, ktorý je vcelku.

Potrebujeme 1-2 kúsky zelerovej stonky – na väčšie pečivo odporúčame 2 stonky. Stonky vložíme do sáčku k pečivu, uzavrieme a vložíme na noc do chladničky. Ráno môžeme vidieť, že stonky sú suché, pretože vlhkosť, ktorú obsahujú odovzdali pečivu. Táto metóda nie je vhodná na pečivo tvrdé na kosť – tam odporúčame 1. metódu, prípadne 2. metódu s tým, že pečivo pred vložením do fólie pokvapkáme trochou vody.

Môže sa hodiť aj tvrdý chlebík

F4JQ354HUBWOAKN.MEDIUM

Aj z tvrdého pečiva môžete vyrobiť skvelé veci, ako sú napríklad domáce krutóny do polievok, šalátov alebo poctivú domácu strúhanku, ktorej sa kupovaná nemôže ani zďaleka vyrovnať.

zdroj: instructables