3 geniálne recepty z bravčového mäsa: Hodia sa na bežný deň, aj na slávnostný stôl!

Hľadáte nový a originálny recept na prípravu bravčového mäsa?

Práve ste ho našli – dokonca hneď 3!

Stačí si len vybrať alebo postupne vyskúšajte všetky. Určite neobanujete.

 

 

1. recept – Vynikajúce šťavnaté rolky

Potrebujeme:

1,3 kg bravčového karé bez kosti

soľ

čierne mleté korenie

červenú mletú papriku

kôpor

100 g masla

3 strúčiky cesnaku

4 – 5 zemiakov

soľ

čierne mleté korenie

červenú mletú papriku

provensálske bylinky

sušený cesnak

olivový olej

2 cibule

1 PL octu

1/2 ČL kryštálového cukru

1/2 ČL soli

250 ml vody

Postup:

Bravčové karé si nakrájame na plátky a naklepeme tĺčikom na mäso.

 

 

Mäso z oboch strán osolíme, okoreníme a opaprikujeme.

Kôpor si nasekáme nadrobno, zmiešame ho so zmäknutým maslom a prelisovaným cesnakom.

 

 

Túto zmes natrieme na každý plát mäsa a zrolujeme. 

Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na kocky a vložíme do pekáča.

Posypeme soľou, sušeným cesnakom, čiernym korením a červenou mletou paprikou.

Polejeme olejom a premiešame.

Rolky mäsa si napichneme na 3 špajdle, umiestnime nad zemiaky navrch pekáča a prikryjeme mokrým papierom na pečenie.

 

 

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C asi 40 – 45 minút. 

Cibuľu si ošúpeme, nakrájame na prúžky, zalejeme octom, osolíme, posypeme cukrom a zalejeme vodou.

 

 

Následne premiešame.

Mäso so zemiakmi po uplynutí doby pečenia vyberieme, pomocou silikónového štetca potrieme výpekom aj mäso, aj zemiaky a dáme piecť ešte na 20 minút. 

Nálev z cibule zlejeme a cibuľu vložíme do misky.

Hotovo, môžeme servírovať.

2. recept

Potrebujeme:

700 g bravčovej krkovičky

soľ

čierne mleté korenie

provensálske bylinky

5 PL rastlinného oleja

 

3 zemiaky

soľ

čierne mleté korenie

červenú mletú papriku

provensálske bylinky

bambusové paličky

Postup:

Krkovičku si nakrájame na plátky a naklepeme tĺčikom na mäso. 

Vložíme ich do misy, posypeme soľou, korením, provensálskymi bylinkami a polejeme olejom. 

Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na hrubšie kolieska, osolíme, okoreníme, posypeme červenou mletou paprikou a provensálskymi bylinkami. 

Nakoniec polejeme olejom a premiešame. 

Na bambusové paličky napichneme plátok mäsa a potom napichneme kolieska zemiakov. 

Takto vrstvíme striedavo mäso a zemiaky. 

Následne všetko zabalíme do papiera na pečenie, alobalu a dáme piecť

Pečieme asi 90 minút pri teplote 200 °C. 

Po uplynutí tejto doby mäso vyberieme z rúry, nastrihneme alobal, aj papier na pečenie a dáme piecť na ďalších 30 minút. 

Hotovo, môžeme servírovať.

3. recept

Potrebujeme:

1 kg bravčového karé bez kosti

soľ

čierne mleté korenie

provensálske bylinky

 

2 cibule

plátky slaniny

 

rastlinný olej

červenú mletú papriku

1 strúčik cesnaku

 

hlávkovú kapustu

Postup:

Bravčové karé vcelku si narežeme na plátky tak, že ich neprerežeme úplne, len vytvoríme hlboké zárezy. 

 

 

Osolíme, okoreníme, posypeme provensálskymi bylinkami a celé mäso dobre potrieme.

Cibuľu si ošúpeme, nakrájame na polovičné krúžky a vložíme do každého zárezu na mäse. 

Teraz do každého zárezu vložíme plátok slaniny. 

 

 

Pekáč si vymastíme olejom a trochu oleja nalejeme aj do samostatnej misky, pričom k nemu primiešame červenú mletú papriku a prelisovaný cesnak.

Mäso položíme na pekáč a potrieme pripravenou zmesou. 

Kapustu si očistíme, zbavíme hlúbu a nakrájame na tenké slíže.

 

Potom ju uložíme na pekáč okolo mäsa, osolíme a kapustu polejeme trochou oleja.

Prikryjeme papierom na pečenie, alobalom a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 60 minút. 

Po uplynutí tejto doby pekáč odokryjeme a dopečieme ešte 20 minút. 

Hotovo, môžete servírovať napríklad s pečenými zemiakmi.

Dobrú chuť!

Celý video postup na všetky 3 recepty nájdete TU

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie