Dokonale jemná a nesmierne chutná pečienka: 3 fantastické recepty ako z luxusnej reštaurácie!

Pečienku buď milujete alebo nenávidíte.

Ale vlastne dosť záleží od toho, aký máte recept. 

Tvrdá a horká pečienka vám určite chutiť nebude.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Našťastie vďaka portálu gotowanie sa v tomto článku dozviete 3 skvelé recepty na jemnú a chutnú pečienku. 

Dajte pečienke ešte šancu a vyskúšajte niektorý z nich.

Pečienka môže byť nielen chutným jedlom, ale je aj plná živín.

Obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B (najmä B 12), železo, kyselinu listovú, horčík a fosfor.

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, nehromadí sa v nej viac toxínov ako v inom mäse. 

Jesť pečienku každý deň samozrejme nebude zdravé a všetko čo jete, by ste mali jesť s mierou.

Pred prípravou majte na pamäti tieto 3 jednoduché pravidlá. 

Stavte na kvalitu

 

 

Najdôležitejšie je kupovať čerstvú a kvalitnú pečeň.

Dá sa rozpoznať podľa farby, mala by byť jednotná a bez škvŕn.

Vyhnite sa jej, ak má sivú farbu a overte si aj jej vôňu, ktorá by mala byť neutrálna.

Oplatí sa vedieť, že vnútornosti sa kazia rýchlejšie ako iné druhy mäsa, preto je dobré ich pripraviť hneď po kúpe, najneskôr na druhý deň.

Môžete si ju odložiť aj do mrazničky, ale dlhé ležanie v chladničke jej neprospieva.

Kúpeľ v mlieku 

 

 

Ak chcete, aby mala vaša pečienka lahodnú a jemnú chuť, oplatí sa ju pred prípravou namočiť do mlieka. 

Táto malá zmena predstavuje obrovský rozdiel a výrazne zlepšuje chuť pokrmu.

Veľmi dôležitý je aj čas vyprážania.

Príliš dlhý čas totiž zapríčiní, že pečeň stvrdne a to by sme nechceli.

Soľte až nakoniec

 

 

Mali by sme tiež pamätať na to, že toto mäso by sa nemalo soliť pred ani počas pečenia.

Pečienka by stvrdla a bola by ako guma. 

Restované pečienka na cibuľke s ryžou alebo zemiakmi, to je chutná klasika.

Ale nie je to jediný spôsob, ako pripraviť pečienku.

Rovnako lahodne chutí v prekvapivej kombinácii s jablkom alebo aj čerešňami, citrónom či banánom.

Hodí sa k nej horčicová omáčka a pivo.

Alebo vyskúšajte niektorý z týchto chutných receptov.

Pečeň po taliansky

 

 

Potrebujeme:

60 g teľacej pečene

1/2 šálky mlieka

1 PL hladkej múky

3 PL oleja

veľkú cibuľu

20 g húb

pohár cestovín (penne)

10 g chudej šunky

pohár červeného vína

soľ

čierne korenie

estragón

4 PL nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Pečienku namočíme do mlieka, očistíme blany, osušíme a nakrájame na tenké prúžky.

Kúsky pečienky posypeme múkou a opečieme na rozpálenom oleji 2 minúty z každej strany.

Cibuľu nakrájame nadrobno a necháme na panvici orestovať dozlatista.

Pridáme umyté a nakrájané huby a spolu podusíme.

Nakrájanú šunku opražíme na rozpálenom oleji, spojíme s cibuľou a šampiňónmi, potom nalejeme víno a premiešame.

Dusíme na miernom ohni asi 2 minúty, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a jemne premiešame.

Cestoviny uvaríme al dente, zmiešame s pečienkou, omáčkou z cibule a vína.

Pred podávaním posypeme estragónom.

Jahňacia pečeň s vlašskými orechmi a bylinkami

 

 

Potrebujeme:

4 x 120 g jahňacej pečene

2 PL slnečnicového oleja na vyprážanie

2 PL masla

2 PLe pšeničnej múky

2 PL mletých vlašských orechov

1 zväzok petržlenu

2 strúčiky cesnaku

4 šalotky nakrájané na plátky

1/2 zväzku jarnej cibuľky

100 ml bieleho vína

morskú soľ

majoránku

hrubo mleté ​​korenie podľa chuti

Postup:

Pečeň osušíme papierovou utierkou a posypeme múkou.

Spojíme orechy, nasekanú petržlenovú vňať, cesnak, šalotku a nasekanú pažítku.

Na roztopenom masle a oleji opečieme pečienku podľa chuti (odporúčame 2 minúty z každej strany).

Hotovú pečienku vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto.

Vo zvyšnom tuku krátko orestujeme orechy zmiešané s petržlenovou vňaťou, cesnakom, šalotkou a pažítkou, zalejeme bielym vínom a dochutíme.

Jemnú jahňaciu pečeň podávame na špaldových chlebových toastoch.

Pred podávaním skombinujeme s orieškovou a bylinkovou omáčkou.

Hydinová pečeň v citrónovej a banánovej omáčke

 

 

Potrebujeme:

60 g kuracej pečienky

múku na obaľovanie pečienky

1 citrón

2 banány

2 šálky kuracieho vývaru

4 PL hustej smotany

soľ

čierne mleté korenie

4 PL oleja

Postup:

Pečienky opláchneme, precedíme, posypeme soľou a korením, obalíme v múke a pár minút opekáme na rozpálenom oleji.

Vložíme do hrnca a zalejeme vývarom.

Dusíme asi 10 minút.

Citrón vydrhneme, oparíme vriacou vodou, kôru nastrúhame na strúhadle a na konci dusenia pridáme k pečienke.

Z hrnca zlejeme trochu omáčky, rozmixujeme v nej banány, predtým nakrájané na kúsky, polejeme šťavou z polovice citróna a pridáme k pečienke.

Dochutíme soľou, korením a zmiešame so smotanou.

Pečienku podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou a môžeme posypať nasekanou vňaťou.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay