zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Obyčajná CVIKLA dokáže skutočne predchádzať rakovine a zápalom v tele: Raz a navždy si to zapíšte za uši!

Cvikla je jedna zázračná zelenina.

Máte nedostatok železa v krvi?

Chcete svoje telo chrániť pred možným vznikom rakoviny?

Začnite jesť pravidelne červenú repu!

 

 

Portál femina poradil, prečo sa oplatí zaradiť červenú repu do svojho pravidelného jedálnička.

Cviklu väčšinou v zimnom období podávame len v zaváranej forme.

No vzhľadom na jej pozitívne účinky na naše zdravie by si zaslúžila, aby sme ju konzumovali oveľa častejšie.

 

 

Za svoj liečivý účinok vďačí zelenina množstvu vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje.

Je bohatá na vitamíny C a B, betakarotén, ale obsahuje aj veľa železa, medi, kyseliny listovej, horčíka, vápnika.

Pomáha pri Anémii

 

 

Anémia postihuje približne jednu miliardu ľudí na celom svete.

Jej vývoj je najčastejšie spôsobený nedostatkom železa.

Kvôli strate krvi počas mesačného cyklu sú touto chorobou primárne postihnuté ženy.

Ak vaše laboratórne výsledky ukazujú nedostatok železa, mali by ste tiež jesť viac repy.

 

 

Má mimoriadne silný hematopoetický účinok, ktorého vlastnosti sa uplatňujú aj v ľudovom liečiteľstve.

Nie je to však tým, že by obsahovala viac železa ako je ho v inej zelenine, ale skôr tým, že stopové prvky v nej telo lepšie využije.

Stimuluje regeneráciu a tvorbu červených krviniek.

Protirakovinová zázračná rastlina

 

 

Pokusy na zvieratách potvrdili vynikajúce antioxidačné vlastnosti cvikly.

Rubínovo červená zelenina pôsobí obzvlášť dobre na pečeň – najdôležitejší detoxikačný orgán tela.

Pri odbúravaní toxínov v pečeni vznikajú voľné radikály, ktoré sú neutralizované antioxidačne účinnými zložkami cvikly.

Betaín, červené farbivo v repe, pôsobí proti rakovine.

 

 

Pokusy sa neskôr rozšírili aj na ľudí a v dôsledku kúry z cviklovej šťavy sa zlepšil aj stav pacientov liečených chemoterapiou.

Zabraňuje vývojovým poruchám

Cvikla je obľúbeným jedlom nastávajúcich mamičiek.

 

 

Nie je to náhoda, pretože vďaka kyseline listovej, ktorú obsahuje, možno v ranom štádiu tehotenstva predísť vzniku mnohých vývojových porúch, napríklad rázštepu chrbtice.

Dôležitý minerál sa podieľa na tvorbe látok potrebných pre vývoj mozgu a nervovej sústavy.

Okrem toho je kyselina listová nevyhnutná pre všetky procesy zahŕňajúce delenie buniek.

Napomáha teda hojeniu rán a budovaniu svalového tkaniva, no zásadný význam má aj pri syntéze RNA a DNA.

Cviklová šťava

 

 

Ak je to možné, použite na prípravu šťavy z červenej repy bio zeleninu!

Keďže detoxikačný účinok cvikly je dosť silný, konzumujte jej 2, maximálne 3 decilitre denne.

Čerstvo pripravená šťava z cvikly je vhodná aj ako prevencia rôznych infekčných ochorení, prechladnutia či chrípky.

Pripravte si svieži a zdravý koktail ochutený paradajkovou šťavou, jablkom alebo inou čerstvo vylisovanou zeleninovou alebo ovocnou šťavou!

 

 

Koreň aj listy repy sa môžu jesť a obe obsahujú takmer rovnaké množstvo užitočných živín.

Listy cvikly sú nielen zdravé, ale mimoriadne dobre vyzerajú aj v šalátoch.

Cviklu môžete jesť surovú, varenú, nakladanú aj pečenú.

 

 

Ak chcete zvýrazniť chuť, nastrúhajte k nej mrkvu a jablká, prípadne hrušky.

Získate tak naozaj lahodné vitamínové pyré!

Upečenú na panvici si z cvikly môžete urobiť aj veľmi zdravú prílohu, ktorá nahradí zemiaky a ryžu.

 

 

Zahryznite sa v rámci olovrantu do nakrájanej červenej repy.

Pomáha krvotvorbe a je výborným antioxidantom.

Veľa zdravia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie