Spestrite svoj jedálniček niektorým z týchto originálnych kapustových receptov z youtube, alebo vyskúšajte každý jeden. Sú naozaj originálne a veľmi chutné!
Roláda z červenej kapusty
Potrebujeme:
6 listov (180 – 200 g) červenej kapusty
2 ČL kyseliny citrónovej na 3 litre vody
Na plnku:
180 – 200 g tvarohu
30 g hustého jogurtu alebo smotany
soľ podľa chuti
100 g zelených olív
30 g bazalky
2 – 3 strúčiky cesnaku
Postup:
Do hrnca nalejte 3 l vody a pridajte kyselinu citrónovú. Z kapusty odrežte hlúb a dajte ju variť pod pokrievku na 15 minút. Keď sa začnú listy oddeľovať, kapustu vyberte, oddeľte listy a vyrežte tvrdé časti. Zvyšok listov by už mal byť dostatočne mäkký. Do misky si vyklopte tvaroh, pridajte jogurt alebo smotanu, osoľte, pridajte prelisovaný cesnak a vymiešajte kompaktnú plnku. Primiešajte na kolieska nakrájané olivy a nasekanú bazalku (ak máte, použite červenú). Potom si na pracovnú dosku roztiahnite kus potravinárskej fólie a naukladajte na ňu tesne cez seba kapustové listy. Kraj zrežte do roviny. Na listy natrite pripravenú tvarohovú plnku a pomocou fólie zrolujte.
Roládu zabaľte do potravinárskej fólie, uložte na tanier alebo podnos a odložte na hodinu do chladničky. Potom odbaľte, nakrájajte a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!
Slávnostný pokrm s krabími tyčinkami
Potrebujeme:
300 g pekingskej kapusty
200 g šalátovej uhorky
2 vajcia natvrdo
150 g krabích tyčiniek
160 – 180 g krémového syra
tortovú formu
Postup:
Pekingskú kapustu si nakrájajte na tenké pásiky a vložte do misy. Uhorku si umyte a pokúste sa ju tiež nakrájať na čo najtenšie pásiky. Potom si nadrobno nakrájajte krabie tyčinky, nastrúhajte si uvarené vajcia a vložte zatiaľ do samostatných misiek.
Kapustu si osoľte, pridajte štvrtinu krémového syra a dobre premiešajte.
Druhú štvrtinu syra pridajte k nakrájaným krabím tyčinkám, tretiu k nakrájanej uhorke a štvrtú časť syra primiešajte k vajíčkam. Pripravte si tortovú formu a začnite vrstviť.
Na spodok navrstvite polovicu kapusty, na to vrstvu vajec, potom uhorky, krabie tyčinky a nakoniec ešte jednu vrstvu kapusty. Dobre uhlaďte, aby všetko spolu držalo a môžete odstrániť formu. Vrch ozdobte napríklad vetvičkami rozmarínu alebo podľa vlastného vkusu a môžete podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Kapustové rolky plnené kuracím mäsom
Potrebujeme:
150 – 200 g pekingskej kapusty
2 – 3 vajcia
soľ, korenie podľa chuti
1 PL rastlinného oleja
Na plnku:
350 g kuracích pŕs
1 cibuľu
1 PL rastlinného oleja
50 g kyslej smotany
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Vajcia si osoľte, okoreňte a vyšľahajte vidličkou. Z kapusty odrežte zelenú časť a rozdeľte si ju na listy. Každý list obaľte v pripravenom vajíčku a na rozhorúčenom oleji vysmážajte z oboch strán. Takto si osmažte všetky listy a prejdite k príprave plnky. Cibuľu si nakrájajte nadrobno a dajte orestovať na olej. Pridajte na malé kúsky nakrájané kuracie mäso, osoľte, okoreňte a opečte do mäkka. Hotové mäso zmiešajte so smotanou a touto plnkou naplňte každý kapustový list.
Zrolujte a môžete podávať. Prajeme dobrú chuť!