Vynikajúci domáci šalát s paradajok, uhoriek a cibule.
Je vynikajúci a vydrží vám do ďalšej sezóny.
Pri prírpave je najlepšie siahnuť po domácej zelenine, ktorá je čerstvejšia a chutnejšia ako zelenina kupovaná v obchode. To je preto, že ju môžete zberať v okamihu, keď je zrelá a na vrchole chuti, a nemusíte sa starať o jej prepravu a skladovanie.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Príprava šalátu je perfektný spôsob, ako zachovať čerstvosť domácej zeleniny počas celého roka a vychutnávať si pestrú prílohu aj uprostred zimy.
Tipy pred prípravou sterilizovaného šalátu z domácej zeleniny:
Vyberte si čerstvú a kvalitnú zeleninu.
Zeleninu dôkladne umyte a osušte.
Nakrájajte zeleninu na požadovanú veľkosť.
Nechajte poháre vychladnúť a skladujte ich na chladnom a tmavom mieste.
Na prípravu pestrého šalátu potrebujeme:
3 kg paradajok
1 kg uhoriek
3 červené papriky
3 zelené papriky
4 cibule
1 hlávka cesnaku
Petržlenová vňať, kôpor
2 lyžice cesnaku
120 g oleja
2 červené papričky
Bobkový list
Čierne korenie
Ocot (9%) – lyžičku do každého pohára
Cukor – lyžičku do každého pohára
Voliteľné:
Rozmarín, bazalka, oregano, ligurček
Cuketa
Pór
Zeler
Postup:
Všetku zeleninu umyjeme.
Paradajky, uhorky, papriky a nakrájame na kúsky, cibuľu na kolieska.
Cesnak nasekáme nadrobno a zelené bylinky nasekáme nadrobno.
Všetko zeleninu zmiešame, pridáme soľ, olej a necháme 15-20 minút odstáť.
Do čistých pohárov na dno uložíme bobkový list a čierne korenie(3-4 guličky do každého pohára).
Naplníme šalátom až po vrch.
Na vrch dáme 1 lyžičku cukru a zakryjeme viečkom, necháme chvíľu odstáť a následne dolejeme šťavou zo šalátu.
Sterilizujeme 35-40 minút v pare.
Potom poháre vyberieme, otvoríme do každého dáme ešte 1 lyžičku octu.
Zatvoríme a hneď obrátime.
Šaláty vydržia dlho a chutia fantasticky.
Šalát je vynikajúci ako príloha k mäsovým pokrmom.
Chutí a vonia úžasne a aj uprostred zimy si môžete dopriať chuťový zážitok z domácej zeleniny.
Neváhate a pripravte si zásobu na celý rok, rozhodne nebudete ľutovať!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video postup: