Vychutnajte si tieto fantastické cuketovo – zemiakové placky.
Sú lahodné, rýchle na prípravu a zamiluje si ich celá rodina.
Vyskúšajte a nebudete ľutovať. Postupujte podľa receptu z YouTube kanála Jednoduché menu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tromfnú aj klasicku zo zemiakových placiek
Cuketovo-zemiakové placky prinášajú oproti klasickým zemiakovým plackám viacero výhod:
Chuť: Cukety dodávajú plackám jemnú sladkastú chuť, ktorá skvele dopĺňa slanú chuť zemiakov. Placky tak pôsobia vyváženejšie a chutnejšie.
Zdravie: Cukety sú bohaté na vitamíny a minerály, ako sú vitamín C, draslík a horčík. Zároveň obsahujú menej kalórií a sacharidov ako zemiaky. Vďaka tomu sú cuketovo-zemiakové placky zdravšou alternatívou.
Všestrannosť: Cukety sa dajú ľahko kombinovať s rôznymi prísadami, ako sú bylinky, syr, cesnak, cibuľa, či huby. To umožňuje širokú variabilitu chutí a variácií placiek.
Jednoduchosť: Príprava cuketovo-zemiakových placiek je nenáročná a zvládne ju aj začínajúci kuchár. Postup je veľmi podobný ako pri klasických zemiakových plackách.
Na cuketovo-zemaikové placky potrebujeme:
1 cuketu
1 zemiak
3 vajíčka
200 ml mlieka
100 g hladkej múky
soľ
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
malý zväzok jarnej cibuľky
kôpor podľa chuti
olivový olej
Postup:
Vajíčka si rozklepneme do misky a vyšľaháme metličkou.
Pridáme mlieko, osolíme a nasypeme múku.
Nezabudneme pridať kypriaci prášok.
Cuketu si umyjeme, odkrojíme konce a nastrúhame ju na hrubom strúhadle.
Osolíme a necháme 15 minút odpočívať, aby pustila vodu.
Zemiak si očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
Jarnú cibuľku si umyjeme a nasekáme nadrobno.
Kôpor si nasekáme a pridáme do misky k cibuľke.
Následne pridáme aj vyžmýkanú cuketu.
Na panvicu si nalejeme trochu olivového oleja a rozhorúčime.
Navrstvíme tenkú vrstvu hmoty a vytvarujeme do placky.
Opekáme z oboch strán dozlatista a pokračujeme v tomto postupe, kým sa všetka hmota neminie.
Placky sú hotové, môžete ich servírovať.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu.
Ako servírovať cuketovo-zemiakové placky?
Tu je niekoľko nápadov:
Samostatne:
Placky môžete jednoducho servírovať teplé so smotanou, jogurtom alebo kyslou smotanou. Môžete ich dochutiť soľou, korením, bylinkami (napríklad petržlenovou vňaťou, kôprom) alebo cesnakom.
S omáčkou:
Placky môžete podávať s rôznymi omáčkami, napríklad:
Rajčinová omáčka: Klasická omáčka, ktorá sa hodí k zemiakovým a cuketovým plackám. Môžete ju pripraviť z čerstvých alebo konzervovaných rajčiakov, cibule, cesnaku a byliniek.
Hubová omáčka: Táto bohatá a krémová omáčka dodá plackám chuť lesa. Môžete ju pripraviť z čerstvých alebo sušených húb, cibule, cesnaku, smotany a byliniek.
Jogurtová omáčka: Osviežujúca a ľahká omáčka, ktorá sa hodí k letným jedlám. Môžete ju pripraviť z jogurtu, kyslej smotany, cibule, cesnaku, byliniek a korenia.
Salsa: Pikantná omáčka, ktorá dodá plackám chuť Mexika. Môžete ju pripraviť z paradajok, cibule, papriky, chilli papričiek, koriandra a limetkovej šťavy.
Ako prílohu:
Placky môžete servírovať ako prílohu k mäsu, rybám alebo zelenine. Môžete ich piecť v rúre alebo smažiť na panvici.
Dobrú chuť!