Ak máte to šťastie, že ste si stihli natrhať medvedí cesnak, potom neváhajte a skúste recept na vynikajúce slané jednohubky. Inšpirovala som sa receptom pani Slivie a ten môj som si trochu upravila, pretože som nemala mascarpone do plnky.
Určite ale skúsim aj plnku s mascarpone, slimáky vyzerajú naozaj famózne. Musím však povedať, že aj verzia s jednoduchou plnkou len z medvedieho cesnaku, syru a masla bola vynikajúca.
Prečo sa oplatí zbierať medvedí cesnak?
Medvedí cesnak, nazývaný aj divoký cesnak, je rastlina s bohatou históriou liečebného použitia. Je nabitý fytolátkami a antioxidantmi, ktoré ponúkajú širokú škálu zdravotných benefitov. Medvedí cesnak je známy pre svoje antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti.
Podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a pomáha pri detoxikácii organizmu. Je tiež bohatý na vitamíny C a B, draslík, horčík a železo.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Medvedí cesnak môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, ako sú:
Prechladnutie a chrípka
Infekcie dýchacích ciest
Problémy s trávením
Vysoký krvný tlak
Artritída
Bolesti kĺbov
Reumatické ochorenia
Na jednohubky s medvedím cesnakom potrebujeme:
21 g čerstvé droždie
300 ml vlažné mlieko
500 g hladká múka
1 lyžička cukor kryštál
100 ml olej
1 ks vajce
soľ
Na náplň:
250 g maslo izbovej teploty
1 hrsť čerstvý medvedí cesnak
80 g údený strúhaný syr (môže byť aj syr neúdený, podľa chuti)
Náplň č. 2:
250 g mascarpone
pesto z medvedieho cesnaku
Na potretie:
1 ks rozšľahané vajce
Na posypanie:
sezamové semienka
Postup:
Do trošky vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme lyžičku cukru.
Následne necháme vzísť kvások. Do väčšej misy si preosejeme múku, pridáme trošku soli, olej a vzniknutý kvások.
Zo zmesi vypracujeme riadne cesto. Po trošku prilievame zvyšok vlažného mlieka a potom si vypracujeme vláčne cesto.
Z cesta vytvarujeme bochník, jemne ho poprášime múkou a prikryjeme čistou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť asi 45-60 minút.
Medzitým si začneme pripravovať náplň. Maslo, ktoré musí byť izbovej teploty, si ľahko rozmiešame a pridáme nasekaný medvedí cesnak. Všetko ešte dôkladne premiešame.
Vykysnuté cesto si vyvaľkáme na pomúčenej doske, hrúbka cesta by mala byť asi pol centimetra. Na plát vyvaľkaného cesta natrieme opatrne vymiešané maslo s medvedím cesnakom a následne posypeme strúhaným syrom.
Cesto so zmesou zrolujeme. Pripravený závin nakrájame na trojuholníčky, poprípade na kolieska.
Vložíme na plech vyložený papierom na pečenie, každý kúsok potrieme rozšľahaným vajcom a jemne posypeme sezamovými semienkami.
Pečieme v rúre na 200 stupňov 15–20 minút dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)