Miliónová VAJÍČKOVÁ nátierka s domácim chlebíkom: Krémová, lahodná a viete ju rýchlo pripraviť – ostatné recepty sa môžu schovať!

Tento rok na veľkonočnom stole nesmie chýbať vajíčková nátierka, tento recept nám chutí najviac!
[mashshare]

Vajíčková nátierka je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej veľkonočnej kuchyne. Je to jednoduchá, chutná a lacná pochutina, ktorá sa hodí na rôzne príležitosti. Či už chystáte rýchle raňajky, desiatu, olovrant alebo pohostenie pre hostí, vajíčková nátierka je vždy skvelou voľbou.

 

 

V tomto článku vám prezradíme tajomstvá dokonalej vajíčkovej nátierky. Naučíme vás, ako vybrať tie správne suroviny, ako uvariť vajíčka na tvrdo, ako ich pretlačiť, aby boli jemné a krémové, a ako nátierku dochutiť, aby bola lahodná a neodolateľná. Predstavíme vám aj rôzne variácie vajíčkovej nátierky, s rôznymi prísadami a dochucovadlami, ktoré potešia celú rodinu.

Tu je pár tipov na prípravu vajíčkovej nátierky:

Použite čerstvé vajíčka. Vajíčka uvarte na tvrdo, aby boli žĺtky pevné a biele.

Vajíčka pretlačte čo najjemnejšie, aby boli jemné a krémové.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Nátierku dochuťte podľa chuti soľou, korením a maslom.

Môžete pridať rôzne prísady, ako je pažítka, chren, syr alebo bylinky.

Nátierku servírujte na chlebe, krekrach alebo zeleninových tyčinkách.

Dokonalá vajíčková nátierka od Janky

 

 

Potrebujeme:

6 uvarených vajíčok

2x pomazánkové maslo

100 ml majonéza

3 tavené syry

1 lyžička horčice

kúsok zmäknutého masla

soľ

korenie

trochu cesnaku (len málinko na zvýraznenie chuti).

Postup:

Najprv som vyšľahajte žĺtky s maslom a potom postupne pridajte zostávajúce ingrediencie.

Dôkladne prešľahajate. Nakoniec vmiešame na kocky pokrájané bielky a dochutíme.

Podávame s domácim chlebíkom.

Variácie vajíčkovej nátierky

 

 

Klasická nátierka s maslom a pažítkou

Postup:

4 uvarené vajcia na tvrdo

50 g masla

1 PL pažítky, nasekanej

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte maslo, pažítku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.

Pikantná nátierka s chrenom

Potrebujeme:

4 uvarené vajcia na tvrdo

2 PL chrenu

1 PL majonézy

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte chren, majonézu, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.

Syrová nátierka s bylinkami

Potrebujeme:

4 uvarené vajcia na tvrdo

50 g syra (eidam, čedar, parmezán), nastrúhaného

1 PL petržlenovej vňate, nasekanej

1 PL kôpru, nasekanej

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte syr, petržlenovú vňať, kôpor, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.

Ďalšie variácie:

 

 

Nátierka s avokádom: Pridajte do nátierky pretlačené avokádo a dochuťte limetkovou šťavou a koriandrom.

Nátierka s tuniakom: Pridajte do nátierky tuniaka z konzervy a dochuťte olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Nátierka s lososom: Pridajte do nátierky údeného lososa a dochuťte kôprom a kyslou smotanou.

Nátierka s paprikou: Pridajte do nátierky pretlačenú červenú papriku a dochuťte paprikou a chilli.

Tipy:

Pre jemnejšiu nátierku môžete vajcia pretlačiť dvakrát.

Nátierku môžete ozdobiť bylinkami, kvetmi alebo kúskami zeleniny.

Nátierku môžete servírovať v malých miskách alebo na lyžičkách.

Experimentujte s rôznymi prísadami a dochucovadlami a vytvorte si vlastnú obľúbenú variáciu vajíčkovej nátierky.

Recept na rýchly domáci chlebík, ktorý sa skvele hodí k domácej vajíčkovej nátierke

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

300 ml vlažnej vody

7 g sušeného droždia

1 lyžička soli

1 lyžička cukru

1 lyžica olivového oleja

Postup:

 

 

V miske zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Pridajte vlažnú vodu a olivový olej a vymieste cesto.

Cesto by malo byť mäkké a elastické. Vymiesené cesto nechajte kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.

Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte bochníky.

Bochníky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte podkysnúť cca 30 minút. Predhrejte rúru na 200 °C. Bochníky chleba potrite vodou a pečte v predhriatej rúre cca 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.

[mashshare]

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.