Každý vie, že kapusta je nesmierne zdravá, málokto však vie, že táto lacná potravina je skutočným liekom.
Obsahuje najviac vitamínov, živín a minerálov, ktoré dokáže s našim telom zázraky.
Kapusta právom patrí medzi najzdravšie potraviny na svete.
Obsahuje množstvo cenných bioaktívnych látok a protirakovinové účinky by jej mohla závidieť aj toľko propagovaná brokolica.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prečo treba jesť mladú kapustu?
-posilňuje imunitu a zvyšuje odolnosť proti infekciám,
-zásobáreň vitamínu C,
-bič na jarnú únavu,
-čistí tráviacu sústavu a udržiava zdravú mikroflóru v črevách,
-zmierňuje napätie, nervozitu a stres, pomáha pri liečbe nespavosti,
-upravuje činnosť štítnej žľazy, podporuje chudnutie,
-znižuje riziko rakoviny prsníka, pľúc, pečene, hrubého čreva a konečníka,
-u mužov zlepšuje potenciu, plodnosť a tvorbu spermií,
-šťava znižuje krvný tlak a cholesterol, lieči žalúdkové a dvanástnikové vredy,
Šalát z kapusty – na chudnutie a pre zdravie
Potrebujeme:
1 menšia biela kapusta
2 červené papriky
1 zelená paprika
pol zeleru
2 strúčiky cesnaku
soľ
korenie
olivový olej – kvalitný
ocot, kvapku medu a mletá rasca
Postup:
Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok.
Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
Potom všetku zeleninu premiešame.
Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.
Nakladaný šalát z kapusty
Veľmi ľahký a lahodný šalát a nepotrebujete špeciálny nálev, ani prísady.
Oplatí sa vyskúšať, najmä ak chystáte grilovačku alebo máte na obed ťažšie mäso, po tomto šaláte vám totiž veľmi rýchlo vytrávi a nebude vám ťažko.
Ja som vďaka nemu minulý rok schudla nejaké to kilo, vymeňte ho za bežné prílohy a výsledky na seba nenechajú čakať.
Potrebujeme:
2 väčšie hlávky kapusty
2-3 väčšie mrkvy
1-1,5 lyžice horčičného semienka
1 hlávku cesnaku
1 koreň chrenu – asi 5-7 cm dlhý
Zväzok kôpru
Soľ
Voliteľné (bobkový list, čierne korenie,…)
Postup:
Kapustu nakrájame nadrobno, pridáme strúhanú mrkvu, nadrobno nasekaný kôpor, korenie a soľ (môžeme pridať aj bobkový list, nové korenie, čierne korenie).
Pridáme nakrájaný chren, cesnak, horčičné semienko a miešame rukami, kým zelenina nepustí šťavu.
Potom preložíme do 5 l čistého pohára na zaváranie a prikryjeme utierkou alebo gázou a gumičkou.
Necháme pri izbovej teplote 24-48 hodín.
Potom skladujeme v chladničke a podávame ako chutnú prílohu.
U nás vydrží maximálne 4-5 dni, keď máme rodinnú grilovačku, tak aj menej.
Šalátik je perfektný aj na chudnutie, doslova nakopne trávenie a pomôže vám s ťažšími jedlami.
Výborný kapustový šalát s extra chutnou zálievkou
Dobrota ako má byť. Táto verzia kapustového šalátu vám určite zachutí.
Je ľahký, rýchly, jednoduchý a chutí vynikajúco!
Potrebujeme:
1 menšiu hlávku kapusty
1 červenú cibuľu
2 mrkvy
Zálievka:
300 ml bieleho jogurtu
2 lyžičky medu
Štipka bieleho mletého korenia
1 lyžica horčice
1 lyžička Worcesterskej omáčky
1 lyžičku soli
2 lyžice červeného vínneho octu
Postup:
Zeleninu očistíme. Môžeme nastrúhať alebo nakrájať nadrobno.
Všetku zeleninu premiešame vo väčšej šalátovej mise.
V malej miske zmiešame všetky prísady na zálievku okrem octu.
Zálievku zmiešame so zeleninou a nakoniec prelejeme octom.
Vložíme do do chladničky aspoň na 1 hodinu vychladnúť.
Tukožrútsky šalát na prečistenie čriev
Potrebujeme:
¼ hlávky kapusty
550 g červenej repy
400 g mrkvy
1 jablko – voliteľné
2 lyžice citrónovej šťavy
2 lyžice strúhaného chrenu
Postup:
Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie.
Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko.
Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.
Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a keďže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom.
Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj:
V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame.
Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy.
Premiešame a hneď vypijeme.
Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.
Vyskúšajte aj pikantný šalát
Potrebujeme:
Malú hlávku nastrúhanej kapusty
1 strúhaná mrkva
zeler
feferónky
nasekaná rukola
kapary
olivový olej
vínny ocot
soľ
korenie
Postup:
Všetko zmiešajte a bohato pokvapkajte olejom a octom. Dôkladne premiešajte a podľa potreby dochuťte.
Nechajte dobre vychladiť. Ideálne je nechať šalát odležať cez noc. Pustí veľa chutnej, zeleninovej šťavy.
Šalát z chladničky na dobré trávenie
Potrebujeme:
1 väčšiu hlávku kapusty
3 väčšie cibule
3 mrkvy
2 pl soli
Nálev:
1,8 l vody
100 ml octu
3-4 lyžice medu
½ lyžičku čierneho korenia
1 a ½ lyžičky celej rasce
Postup:
Mrkvu nakrájame natenko a posypeme soľou. Premiešame a necháme odležať, kým kapusta pustí šťavu.
Medzitým si pripravíme nálev. Vodu zmiešame s octom, s medom a privedieme do varu. Potom pridáme rascu, korenie, necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.
Mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, cibuľu nakrájame na plátky.
Keď kapusta pustí šťavu vymačkáme ju (kapustu nemusíme nechať v soli dlho, chceme, aby bola ešte chrumkavá) a kapustu premiešame s mrkvou a cibuľkou. Zalejeme ešte horúcim nálevom a necháme úplne vychladnúť.
Šalát navrstvíme do čistých zaváraninových pohárov a uzavrieme, skladujeme v chladničke 3 týždne až 1 mesiac.
Polievka z kapusty
Potrebujeme:
550 g mladej bielej kapusty
60 g cibule (jedna stredná)
130 g mrkvy
150 g zelenej papriky
40 g stonkového zeleru
230 g zemiakov
Olivový olej
Voda alebo zeleninový vývar
Soľ podľa chuti
Čierne celé korenie
Mletá rasca
Postup:
Kapustu a cibuľku nakrájame na jemno. Tiež nakrájame na drobno mrkvu a zeler, zemiaky klasicky na kocky. V hrnci si rozpálime trochu oleja a orestujeme cibuľu , mrkvu a zeler. Smažíme za stáleho miešania asi 2 minúty.
Pridáme papriku a smažíme ďalšie 2 minúty.
Potom pridáme zemiaky a kapustu.Premiešame a zalejeme vývarom. Osolíme, pridáme korenie podľa chuti a varíme do mäkka asi 20 minút.
Kapustový šalát na chudnutie a proti nafukovaniu
Potrebujeme:
500 g hlávkovej kapusty nastrúhanej alebo nakrájanej nadrobno
Kúsok póru – bielu časť nakrájanú na kolieska (môžeme nahradiť aj cibuľou,alebo jarnou cibuľkou ak pór nemáme)
4 lyžice jablčného octu
1-2 lyžičky medu
1 lyžičku morskej soli
Celá rasca
¼ lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
Voliteľné – štipka zázvoru
Postup:
Kapustu zmiešame s pórom. V samostatnej nádobe zmiešame ocot, med, korenie a soľ (aj nastrúhaný kúsok zázvoru, ak ho použijete). Zmes nalejeme na šalát a premiešame. Najlepšie chutí, ak ho dáme na chvíľu vychladiť do chladničky, môžeme však podávať aj hneď. Šalátik si môžete samozrejme doladiť podľa vlastnej chuti – napríklad viac medu alebo octu. Ja ho pripravujem presne takto!
Ľahký šalát ako z KF
Potrebujeme:
1/2 hlávku bielej kapusty
1 ks mrkvy
1 malú cibuľku
200 g bieleho jogurtu
40 ml vínneho octu
1 lyžicu citrónovej šťavy
2 lyžice kryštálového cukru
1 lyžičku soli
Štipku čierneho mletého korenia
Postup:
Kapustu nakrájame aj cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nastrúhame. Majonézu zmiešame s cukrom, soľou, korením, citrónovou šťavou a octom. Potom zálievku jednoducho zmiešame so zeleninou a necháme odstáť hodinku-dve v chladničke.
Kapustový šalát s repu na chudnutie a dávku vitamínov
Potrebujeme:
100 g hlávkovej kapusty
1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)
1 mrkvu
1 jablko
citrónovú šťavu
(bylinky a koreniny podľa chuti)
– aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.
Postup:
Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.
Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.
Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.