Ak na prechádzke uvidíte tieto žlté kvety, nemýľte si ich s púpavou.
Kvitnú oveľa skôr a možno ich vidieť už v marci.
Oplatí sa ich nazbierať a pripraviť si cennú šťavu a sirup. Portál mojegotowanie poradil, ako na to.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Podbeľ obyčajný so žltými kvetmi a rozložitými listami nájdeme už v marci.
Často sa zamieňa s púpavou, no tá kvitne až v máji.
Podbeľ rastie na medziach polí, pustatinách, skládkach, ale aj lúkach a trávnikoch.
Podbeľ obyčajný – ako ho spoznať
Podbeľ obyčajný má stonku pokrytú hnedými šupinami a dorastá do výšky asi 25 cm.
Na vrchole výhonku sú kvety zhromaždené v košíku s priemerom asi 2 cm.
Majú svetložltú farbu a vyzerajú ako kvety púpavy.
Rastliny sa však dajú ľahko rozlíšiť, pretože kvety podbeľu kvitnú na prelome marca a apríla a púpava až v máji.
Košík je cez deň otvorený a v noci zatvorený.
Listy sa však objavujú oveľa neskôr ako kvety.
Majú príjemnú textúru a sú široké ako otvorená dlaň dospelého.
Sú ostré a zúbkované a mierne lesklé.
Najväčšie exempláre môžu mať rozpätie až 30 cm.
Podbeľ obyčajný – zdravotné výhody
Vďaka vysokému obsahu flavonoidov, trieslovín, slizu, karotenoidov a mnohých ďalších látok má podbeľ silné expektoračné, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti.
Preto sa používa na liečbu chorôb horných dýchacích ciest, najmä tých, ktoré zahŕňajú vlhký alebo suchý kašeľ a bolesť hrdla.
Podbeľ sa používa ako liečivý pomocník pri týchto ťažkostiach:
bronchitída,
astma,
emfyzém,
pretrvávajúci kašeľ,
bolesť hrdla,
laryngitída,
kožné škvrny,
hojenie rán,
uľahčenie vykašliavania zadržaného sekrétu
Podbeľová šťava
Nazbierané stonky a kvety podbeľa umyte pod tečúcou alebo filtrovanou vodou.
Potom ho jemne osušte papierovou utierkou a umyte niekoľkými kvapkami liehu alebo vodky.
Všetko rozmixujte pomocou mixéra.
Do zmesi nalejte toľko vody, aby sa zmes mierne zriedila.
Vložte do pohára a nechajte asi 12-18 hodín macerovať.
Pretlačíme cez gázu a šťavu nalejeme do pohára.
Takto pripravenú podbeľovú šťavu môžete zamraziť vo formičkách na ľad a zabaliť do fóliového vrecka.
Použitie
Ak máte ťažkosti s vykašliavaním zvyškov sekrétu alebo máte pretrvávajúci kašeľ, rozpustite 1 polievkovú lyžicu čerstvej alebo 1 kocku mrazenej šťavy v 1/2 šálky prevarenej vody a pite počas dňa.
Suchú hmotu po precedení vývaru nevyhadzujte.
Je ideálna ako upokojujúci teplý obklad na modriny, vonkajšie rany a kožné škvrny.
Podbeľový sirup
Na prípravu sirupu použite stonky aj kvety podbeľu.
Po zbere čerstvých rastlín ich dôkladne opláchnite pod vodou a osušte papierovou utierkou.
Kvety a stonky nasekáme nadrobno, jemne pokvapkáme alkoholom a necháme 30 minút v uzavretej nádobe odstáť.
Po uplynutí tejto doby vhoďte bylinky do vriacej vody (200 ml rozdrvených byliniek, 1 hrnček vody), hrniec prikryte a nechajte ešte asi 24 hodín odležať – bylinky tak odovzdajú väčšinu svojich vlastností do vzniknutého sirupu.
Bylinky dôkladne prepasírujte a zmes nalejte do dózy.
Ak ho chcete skladovať bez pasterizácie, pridajte cukor v pomere 1:1.
V prípade pasterizácie stačí pomer cukru 1:10 k celej zásobe.
Užívajte 2 polievkové lyžice v 1/4 pohára vody 2-3x denne pri pretrvávajúcom kašli, zníženej imunite alebo alergiách dýchacích ciest.
Neskôr v máji zbierame kvety na výrobu púpavového sirupu.
Je spoľahlivý na očistu tela od toxínov a pri jarných prechladnutiach a kašli.
Veľa zdravia!