Najlepšie nátierky na obložené chlebíky alebo slané chuťovky. Vyskúšajte sviežu mrkvovú, chrenovú alebo krémovú vajíčkovú nátierku. Skutočne sa oplatí ochutnať každú jednu!
Najlepšia vajíčková nátierka
Potrebujeme:
5 vajec
200 g kyslej smotany
1 a 1/2 lyžice horčice
1 lyžičku soli
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Korenie podľa chuti
1 ks stredne veľkej cibule (voliteľné)
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo a pretlačíme cez pretláčadlo na zemiaky (alebo nakrájame nadrobno), Kyslú smotanu zmiešame s horčicou, dochutíme soľou, korením, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a vajcia. Dôkladne premiešame. Podľa chuti môžeme pridať ďalšie prísady – napríklad zelenú cibuľku, kôpor či petržlenovú vňať.
Pomazánku vložíme do chladničky vychladiť na niekoľko hodín – ideálne na noc.
Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.
Ľahká zelerová nátierka
Potrebujeme:
1 koreň zeleru
3 lyžice majonézy
3 lyžice kyslej smtoany
3 vajcia uvarené natvrdo
½ jablka
Soľ a kroenie podľa chuti
Postup:
Zeler očistíme, umyjeme a prekrojíme na polovicu. Uvaríme v slanej vode domäkka. Uvarený zeler nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme strúhané jablko, majonézu, smotanu a nadrobno nakrájané vajcia.
Dochutíme soľou, korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Premiešame a vložíme minimálne na 30 minút do chladničky.
Papriková nátierka s ovčím syrom a rascou
Potrebujeme:
400 g ovčieho syra (môžeme nahradiť syrom cottage, alebo tvarohom)
1 veľkú červenú cibuľu
2-3 lyžičky najemno nasekaného petržlenu
1 lyžičku mletej rasce
100 g masla
3 lyžičky sladkej papriky
Postup:
Syr prepasírujeme cez sito, aby bol jemnejší a výsledok krémovejší.
Cibuľu nakrájame nadrobn. K syru primiešame zmäknuté maslo, cibuľu, rascu, petržlenovú vňať aj papriku. Vymiesime hladkú nátierku, ktorú môžeme podávať okamžite, alebo odložiť do chladničky a podávať neskôr.
Výborná mrkvová nátierka
Potrebujeme:
3-4 ks mrkvy
1 cibuľu
4 lyžice majonézy
1 lyžičku cukru
Soľ, mleté čierne korenie
Zväzok zelenej cibuľky
Postup:
Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zelenú cibuľku, majonézu a ochutíme cukrom, soľou a koreninami.
Tvarohová s chrenom
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
2 lyžice kyslej smotany
4 vajcia uvarené natvrdo
2 lyžice chrenu
Pažítku a zelenú cibuľku
Mletú rascu, soľ, čierne mleté korenie
Postup:
Tvaroh zmiešame s nastrúhanými vajíčkami, smotanou, nadrobo nasekanou pažítkou, zelenou cibuľkou a chrenom. Ochutíme rascou, soľou a čiernym korením.
Šunková nátierka
Potrebujeme:
3 vajcia uvarené natvrdo
150 g šunky nakrájanej na kocky alebo slížiky
5 trojuholníčkov taveného syra (môžeme použiť smotanový syr alebo tvaroh)
50 g strúhaného syra
2 lyžice majonézy
1 cibuľku nakrájanú nadrobno (môže byť aj šalotka)
1-2 lyžice horčice
Nadrobno nakrájaná vňať
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Všetko zmiešame v miske a môžeme podávať. Je to jednoduché, rýchle a veľmi chutné!
Nátierka s medvedím cesnakom
Potrebujeme:
200 g pomazánkového masla
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Podávame s čerstvým pečivom.
Lahodná bylinková nátierka
Potrebujeme:
1 nízkotučný syr Cottage
3 lyžice jemného tvarovu
1 strúčik cesnaku
Nasekaný kôpor
Nasekanú pažitku
Soľ
Korenie
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme a môžeme natierať na chlieb.
Špenátovo-bryndzová nátierka
Špenátovo-bryndzová pomazánka
Potrebujeme:
250 g čerstvých špenátových listov
500 g bryndze
100 ml olivového oleja
Soľ
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.
Potrebujeme:
250 g čerstvých špenátových listov
500 g bryndze
100 ml olivového oleja
Soľ
2 strúčiky cesnaku
Postup:
Špenát umyjeme, necháme odkvapkať a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.
Tuniaková pomazánka s pažítkou
Potrebujeme:
1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave
2 vajcia uvarené natvrdo
2 lyžice majonézy
Špeku soli a čierneho mletého korenia
Zväzok najemno ansekanej pažítky
½ cibule nakrájanej nadrobno
Postup:
Tuniaka scedíme zo šťavy a šľahačom premiešame s ostatnými ingredienciami okrem pažítky a majonézy. Nakoniec primiešame majonézu, pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme pažítkou.
Tvarohová pomazánka
Potrebujeme:
250 g jemného tvarohu
1 lyžicu masla
1 a ½ lyžičky sladkej papriky
Zväzok zelenej cibuľky nakrájanej nadrobno
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Tvaroh zmiešame s maslom a paprikou. Nakoniec do primiešame zelenú cibuľku a môžeme podávať. Dochutíme soľou a korením.
Reďkovková nátierka
Potrebujeme:
100 g reďkovkiek
150 g majonézy
150 g bieleho jogurtu
1 lyžičku citrónovej šťavy
Trochu cukru
Soľ a korenie podľa chuti
Petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Reďkovky umyjeme a nakrájame alebo nastrúhame na strúhadle. Majonézu zmiešame s jogurtom, pridáme reďkovku a dochutíme soľou, cukrom, korením a citrónovou šťavou.