Perfektný obed nachystaný ani nie za 15 minút. Mňa by takáto kombinácia asi nikdy nenapadla, ale sestra, ktorá sa vydala do Stupavy nám to raz urobila v nedeľu na obed a odvtedy sme si to zamilovali.
Kuracie stehienka s kyslou kapustou dostanú fantastickú chuť. Ak chcete vylepšenú verziu, podlejte 30 minút pred dopečením šľahačkovou smotanou!
Ak chcete získať iný rozmer chuti, počas pečenia odporúčam podliať čiernym pivom, je to skutočná delikatesa!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Zdravotné výhody pečenej kyslej kapusty
Kombinácia kyslej kapusty a kuracích stehien je chutná a zdravá. Kyslá kapusta dodáva jedlu kyslosť a pikantnosť, zatiaľ čo kuracie stehná sú zdrojom bielkovín a tuku. Táto kombinácia chutí je v strednej a východnej Európe obľúbená, na Slovensku je zvlášť populárna na v okolí Stupavy.
Okrem vynikajúcej chuti má však kyslá kapusta používaná na pečenie aj celú radu zdravotných benefitov. Tu sú tie najvýznamnejšie:
Zlepšuje trávenie:
Probiotiká v pečenej kyslej kapuste pomáhajú udržiavať zdravé črevá. Môžu pomôcť pri trávení potravy, vstrebávaní živín a posilňovaní imunitného systému.
Posilňuje imunitu:
Vitamín C v pečenej kyslej kapuste je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť telo pred infekciou.
Lieči zápal:
Pečená kyslá kapusta obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele. Zápal je spojený s mnohými chronickými chorobami, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka.
Podporuje zdravie srdca:
Pečená kyslá kapusta je dobrým zdrojom vlákniny, ktorá môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a krvný tlak.
Pomáha pri chudnutí: Pečená kyslá kapusta je nízkokalorická a bohatá na vlákninu, čo môže pomôcť pri chudnutí.
Pečenie kyslej kapusty môže znížiť obsah vitamínu C, ale stále je zdravým zdrojom živín.
Na kuracie stehná na kyslej kapuste potrebujeme:
Kuracie stehná
1 kg kapusty – ideálne domácej
Masť
Korenie na pečené kurča
Kmín celý
Čierne mleté korenie
Voliteľné:
Šľahačka
Čierne pivo
Postup:
Kapustu najskôr ochutnajte, ak je príliš kyslá, tak premyjeme a necháme odkvapkať.
Navrstvíme ju na plech vymastený bravčovou masťou.
Pokmínujeme a mäsko ochutíme soľou, korením a korením na pečené kura.
Uložíme na kapustu. Podlejeme trochou vody alebo vývarom.
Pečieme pri teplote 200-220 stupňoch 45-55 minút.
Asi 20-30 minút pred koncom pečenia môžete podliať šľahačkou – voliteľné (chuť bude jemnejšia a krémovejšia).
Podávanie:
Toto jedlo je vynikajúce aj samé o sebe, ak ale chceme ešte viac podčiarknuť jeho chuť, môžeme experimentovať s prílohou.
Kurča na kapuste môžeme podávať napríklad s varenými zemiakmi, alebo zemiakovou či kysnutou knedľou.
Ako inšpiráciu ponúkame rýchly a jednoduchý recept na zemiakovú knedľu
Výborná zemiaková knedľa podľa Evky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (varný typ C)
250 g hrubej múky
1 vajce
1 čajová lyžička soli
1/2 strúčika cesnaku (voliteľné)
strúhanka (na posypanie)
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke v osolenej vode. Uvarené zemiaky ošúpte a pretlačte cez lis na zemiaky. Nechajte vychladnúť, aby sa s nimi dalo pracovať rukou.
Do vychladnutej zemiakovej kaše pridajte múku, vajce, soľ a pretlačený cesnak (ak ho používate).
Vypracujte cesto, kým sa prestane lepiť na ruky.
Z cesta vytvarujte knedle (guľaté, oválne, podlhovasté, podľa preferencie). V hrnci priveďte vodu k varu a knedle do nej vložte. Varte cca 10-15 minút (od doby, kedy knedle vyplávajú na povrch).
Uvarené knedle vyberte z hrnca a nechajte ich chvíľu odpočívať. Pred podávaním knedle nakrájajte na plátky a posypte strúhankou.
Tipy:
- Do cesta môžete pridať aj 1-2 lyžice hrubej krupice, aby boli knedle pevnejšie.
- Ak chcete, aby boli knedle nadýchanejšie, môžete do cesta pridať 1 lyžičku prášku do pečiva.
- Knedle môžete variť aj v pare.
- Knedle môžete podávať k mäsu, omáčkam, duseným zeleninám alebo ako prílohu k polievkam.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)