Výborný nápad na rýchle predjedlo, ktoré určite ulahodí každej návšteve.
Stačí len nakrájať a obložené chlebíčky už nemusíte riešiť.
Ja ho robím vždy na veľkú noc a má obrovský úspech.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak chcete získať úžasnú jarnú chuť a vôňu, pridajte do cesta medvedí cesnak, alebo nadrobno nakrájanú žihľavu.
Jarná prísada našich babičiek
Existuje viacero dôvodov, prečo sa do veľkonočných jedál pridáva žihľava. Hlavnou je tradícia – žihľava sa používa v ľudovej kuchyni už od nepamäti. V minulosti sa žihľavové jedlá jedávali na jar, kedy je žihľava mladá a jemná.
Žihľava sa tak stala symbolom jari a Veľkej noci. Navyše, žihľava je aj nesmierne zdravá. Bohatá je na vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín C, železo, vápnik a draslík.
Tieto živiny sú dôležité pre zdravie a posilňujú imunitný systém. Žihľava tiež podporuje trávenie, pôsobí močopudne a detoxikačne.
Rovnako ako žihľavu, môžete do cesta pridať aj nadrobno nakrájaný medvedí cesnak, ktrorý je rovnako symbolom skorej jari a má veľa zdraviu prospešných látok.
Na slané predjedlo potrebujeme:
5 vajec
5 lyžíc kyslej smotany
5 lyžíc hladkej múky
300 g šunky alebo slaniny
2-3 papriky
korenie čierne mleté
soľ
koreniny podľa chuti
nadrobno nakrájaná petržlenová vňať
Voliteľné:
nadrobno nakrájaná mladá žihľava
medvedí cesnak
zelená cibuľka
Postup:
Smotanu nalejte do misky.
Pridajte vajcia, múku a dobre premiešajte.
Šunku alebo slaninu nakrájajte nadrobno.
Na Veľkú noc je vynikajúcou alternatívou nakrájané varené údené mäso.
Mäso vmiešame do cesta.
Papriky nakrájajte nadrobno a tiež ich pridajte do zmesi.
Teraz len ochuťte korením a soľou podľa chuti.
Môžete pridať aj bylinky – napríklad petržlenovú vňať alebo kôpor.
TIP:
Moja starká zvykla prodávať aj nadrobno nakrájanú mladú žihľavu alebo medvedí cesnak, podľa toho, čo práve nazbierala.
Je to naozaj vynikajúce veľkonočné vylepšenie.
Zmes teraz len navrstvite do pozdĺžnej vymastenej formy.
Pečte pri 180 stupňoch 40-45 minút (alebo podľa rúry).
Po vychladnutí môžete podávať.
Tento recept je vynikajúci teplý aj na studeno.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)