Netreba žiadnu fritézu a rezne budú ako z obrázku: Túto fintu ma naučil mäsiar ešte za bývalého režimu, rezne sú napufkané a krásne mäkučké!

Starý zlepšovák, ktorý radím všetkým gazdinkám. Ak sa vám stáva, že rezne nie sú zakaždým rovnaké - myslím tým rovnako dobré, chrumkavé, šťavnaté a pritom krásne napufkané - toto určite využijete.
[mashshare]

Rezne v trojobale sú už tradične spájané s nedeľným alebo sviatočným obedom a nenájde sa asi nikto, kto by si túto pochúťku z času na čas nedoprial.

 

 

Môžu sa pripraviť z rôznych druhov mäsa, najčastejšie z bravčového, kuracieho, teľacieho alebo hovädzieho. Rezne sú obľúbeným jedlom v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

A hoci si môžete myslieť, že ich prírpavu dokonale poznáte, prezradívame vám niekoľko odskúšaných zlepšovákov pre ešte chutnejší výsledok.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Druhy rezňov

Existuje mnoho rôznych druhov rezňov, v závislosti od druhu mäsa, spôsobu prípravy a prílohy.

Tu sú niektoré z najobľúbenejších druhov rezňov:

Viedenský rezeň: Teľací rezeň obalený v trojobale a vyprážaný v oleji.

 

 

Cordon bleu: Bravčový rezeň plnený šunkou a syrom, obalený v trojobale a vyprážaný v oleji.

Milánsky rezeň: Teľací rezeň obalený v trojobale a posypaný strúhaným syrom.

Kurací rezeň: Kuracie prsia obalené v trojobale a vyprážané v oleji.

Zeleninový rezeň: Plátky zeleniny (napr. baklažán, cuketa) obalené v trojobale a vyprážané v oleji.

Rezne sa najčastejšie servírujú s prílohou zemiakov (varené, pečené, vyprážané), ryže alebo cestovín.

Môžu sa tiež servírovať so zeleninovým šalátom alebo kompótom.

Starý zlepšovák na rezne s „napufkaným trojobalom“

Dobrý deň, chcem sa podeliť o jeden starý zlepšovák, ktorý radím všetkým gazdinkám.

Ak sa vám stáva, že rezne nie sú zakaždým rovnaké – myslím tým rovnako dobré, chrumkavé, šťavnaté a pritom krásne napufkané – toto určite využijete.

Mne to poradil pán mäsiar ešte za bývalého režimu a používam to odvtedy stále, moje rezne sú po celej rodine známe, ako tie krásne nafúknuté. :-)

 

 

Ako na to?

Neverte, že musíte mať nutne len fritézu a špeciálnu strúhanku, dá sa to aj na obyčajnej panvici.

Postup je veľmi jednoduchý.

Naklepené a nasolené rezne (ja najčastejšie robím z bravčového karé) treba namočiť do mlieka (ja dávam tak na hodinku, ideálne je však nechať cez noc).

Rezne mlieko vypijú a budú jemné a zachovajú si šťavnatosť.

Nie je trojobal ako trojobal

2 hlavné zásady pri obaľovaní – do vajíčok trochu piva a múka polohrubá.

 

 

Obaľujeme nasledovne:

do múky, do vajíčka s pivom, zase do múky, do vajíčka a až potom strúhanku.

Také sú nafúknuté a mäkučké, že sa začnú zbiehať slinky, len ich vidíte.

Robím to takto už 40 rokov a moje rezne sú po celej rodine preslávené.

Vždy sú presne rovnaké – šťavnaté, trojobal chrumkavý a krásne nafúknutý.

Ešte musím dodať, že vyprážam výlučne na bravčovej masti.

Prajem všetko dobré. :-)

Milada Vavrincová

Nafúknutý trojobal? Takto docielite, aby sa strúhanka nelepila na mäso

 

 

Existuje niekoľko trikov, ako docieliť, aby sa trojobal nelepil na mäso:

Pred obaľovaním:

Mäso osušte papierovou utierkou. Vlhké mäso môže spôsobiť, že sa trojobal bude lepiť.

Mäso naklepte, aby bolo tenké a rovnomerné. To uľahčí obaľovanie a zabráni lepeniu trojobalu.

Mäso môžete v predstihu pred obaľovaním obaliť v múke. Múka pomôže absorbovať vlhkosť z mäsa a trojobal sa bude lepšie prilepiť.

Pri obaľovaní:

Vajcia rozšľahajte v miske a pridajte do nich štipku soli. Soľ pomôže vajciam stuhnúť a trojobal sa bude lepšie držať.

Strúhanku nasypte do misky. Mäso najprv obalajte v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.

Prebytočnú strúhanku jemne otriaste.

 

 

Dôležité:

Na obaľovanie používajte čerstvé vajcia. Staré vajcia sa nemusia dobre rozšľahať a trojobal sa môže lepiť.

Strúhanku pred použitím preosiať. To pomôže odstrániť hrudky a trojobal bude hladší.

Rezne pred vyprážaním nechajte chvíľu odpočívať, aby sa trojobal stabilizoval.

Rezne vyprážajte v dostatočne horúcom oleji alebo bravčovej masti (cca 180 °C). Ak je olej príliš studený, trojobal sa môže rozmočiť a lepiť na mäso.

Počas vyprážania rezne neotáčajte príliš často. Otočte ich len raz, keď sú z jednej strany dozlatista.

Čo pridať do trojobalu, aby boli rezne chutnejšie?

Existuje mnoho spôsobov, ako urobiť trojobal extra chutný.

Tu je niekoľko tipov, čo pridať do trojobalu:

 

 

Do strúhanky:

Bylinky a korenie: Pridajte do strúhanky sušené bylinky (napr. oregano, bazalka, tymian), korenie (napr. paprika, chilli) alebo strúhaný syr (napr. parmezán).

To dodá trojobalu extra chuť a arómu.

Panko strúhanka: Namiesto klasickej strúhanky použite panko strúhanku. Panko je japonská strúhanka, ktorá je vyrobená z hrubej bielej múky a je ľahšia a vzdušnejšia ako klasická strúhanka. Vďaka tomu bude trojobal extra chrumkavý.

Orechy: Do strúhanky môžete pridať aj nasekané orechy (napr. mandle, vlašské orechy). Orechy dodajú trojobalu chrumkavosť a zároveň aj zdravú tukovú zložku.

Do vajíčka:

 

 

Smotana: Do vajíčka pridajte lyžicu smotany na varenie. Smotana dodá trojobalu jemnosť a vláčnosť.

Pivo: Namiesto klasického vajíčka môžete rezne obaliť v cestíčku z piva. Pivo dodá trojobalu zlatistú farbu a jemnú horkú chuť. Jogurt:

Vajíčko môžete nahradiť aj bielym jogurtom. Jogurt dodá trojobalu ľahkosť a zároveň aj zdravú bielkovinovú zložku.

Do múky:

Korenie: Do múky môžete pridať aj korenie (napr. paprika, chilli, cesnak). To dodá trojobalu pikantnú chuť.

Bylinky: Do múky môžete pridať aj sušené bylinky (napr. oregano, bazalka, tymian).

Vylepšené rezne – pridajte kyslú smotanu

 

 

Potrebujeme:

2 stredne veľké kuracie prsia

Soľ

2 lyžice hladkej múky

Olej na vyprážanie

Na cestíčko:

2 veľké vajcia

1 lyžičku soli

3 strúčiky cesnaku

4 lyžice kyslej smotany

3 lyžice hladkej múky

Postup:

Kuracie prsia umyjeme a nakrájame na malé kúsky.

Osušíme papierovým servítkom a potom obalíme v múke.

Všetky prísady na cestíčko vymiešame tak, aby nám vznikla hladká plocha bez hrudiek.

Obalíme všetky kuracie kúsky a opražíme v rozálenom oleji dozlatista.

Prebytočný olej odstránime papierovým servítkom.

Podávame s čerstvou zeleninou.

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes