Majonézový šalát je neoddeliteľnou súčasťou sviatočného stola.
Existuje mnoho verzií tohto šalátu a k základným ingredienciám si môžete pridať ďalšie prísady, podľa chuti.
Poradíme vám, čo pozdvihne váš šalát na ešte vyššiu úroveň.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte tipy z portálu pysznosci.
Majonézový šalát je jedlo, ktoré si zaslúži svoje miesto na sviatočnom stole.
Nechýba preto na našich stoloch počas Vianoc, Veľkej noci a na mnohých rodinných oslavách a podujatiach.
Je veľmi obľúbený a všetci sa na toto jedlo tešia.
Každá rodina má svoj jedinečný recept, no je možné, že ho predsa len budete chcieť trochu vylepšiť.
Prísady do majonézového šalátu
Zaujímavosťou je, že prvým autorom receptu na zeleninový šalát bol Lucien Olivier, majiteľ reštaurácie Hermitage.
Ruskí aristokrati, ktorí boli poslaní do vyhnanstva, si so sebou vzali tento recept, ktorý sa časom vyvinul a zmenil na nepoznanie.
Pôvodná verzia šalátu obsahovala ingrediencie ako kapary, kaviár a provensálsku omáčku.
Na Slovensku sa už roky vedie diskusia o tom, aké ingrediencie by mal tento šalát obsahovať.
Niekto si doň pridáva hrášok, iný si šalát bez kukurice nevie predstaviť.
Niekedy existujú verzie so šunkou a dokonca sa vedú spory o tom, ktorá majonéza je najlepšia.
Zemiakový šalát s majonézou sa môže zdať ako jednoduché jedlo – stačia zemiaky, zelenina a majonéza.
No ukazuje sa, že výber ingrediencií nie je taký jednoduchý, ako by sa mohlo zdať.
Jedným z doplnkov, ktoré sa často objavujú v zeleninovom šaláte, je cibuľa.
Ak však robíte šalát vo väčšom množstve, mali by ste sa jej vzdať, pretože šalát vďaka nej rýchlejšie podlieha skaze.
Výbornou náhradou cibule je pór.
Skúste doňho pridať jablko
Obľúbenou ingredienciou do tohto šalátu sa stalo jablko.
Aj keď to pre niekoho môže znieť nezvyčajne, toto ovocie sa dokonale hodí k zelenine, pridá šalátu sviežosť a príjemnú sladko-kyslú chuť.
Najlepšie funguje kyslá odroda jabĺk, ktorá dokonale rozbije chuť celého jedla.
Jablko treba ošúpať, odstrániť jadrovník a nakrájať na kúsky.
Vyskúšajte a budete nadšení.
Ako pripraviť najlepší dresing na zemiakový šalát?
V prvom rade sa snažte mať dobrý základ.
Vyberte si svoju obľúbenú majonézu alebo – ak žiadna nevyhovuje vašim chuťovým preferenciám – urobte si ju sami.
Pomocou mixéra to zaberie len chvíľku a potom máte istotu, že máte čo do činenia s kvalitným produktom bez zbytočných prísad, ktoré môžu pokaziť chuť majonézy.
Recept na vynikajúcu domácu majonézu pripájame pod článkom.
Keď už máte základ, v ďalšom kroku sa oplatí do majonézy pridať trochu jogurtu (voliteľné), čím omáčka získa krémovú hladkú konzistenciu.
Jogurt navyše zvýši nutričnú hodnotu zemiakového šalátu.
Ale to nie je všetko.
Kľúčovou zložkou, ktorá zvýrazní chuť šalátu, je horčica.
Najlepšie je použiť zmes viacerých druhov horčice – klasická horčica, medová, dijonská alebo hocijaká iná podľa chuti.
Prečo je zemiakový šalát nevýrazný?
Je potrebné dodať, že nielen omáčka ovplyvňuje výslednú chuť šalátu.
Pri jeho príprave pamätajte na pomery jednotlivých ingrediencií.
Inak sa vám môže stať, že množstvo niektorej z ingrediencií preženiete a výsledkom nebude taká chuť, akú ste si predstavovali.
Buďte obzvlášť opatrní pri surovinách, ako sú: zemiaky, hrášok, kukurica, mrkva, vajcia.
Všetko dôkladne premiešame a pridáme majonézu.
Koľko?
Len sa uistite, že zložky vášho šalátu sú pokryté omáčkou a neplávajú v nej.
Domáca majonéza podľa Jamieho Olivera
Rýchla, jednoduchá a výnimočne chutná majonéza, ktorá je hotová za 10 minút.
Vyskúšajte obľúbený recept na prípravu majonézy od slávneho šéfkuchára.
Potrebujeme:
5 žĺtkov
300 g rastlinného oleja
1 lyžičku horčice
½ malého citróna
2 lyžičky vínneho octu
Postup:
Dôležité je pracovať so surovinami, ktoré majú izbovú teplotu – vajcia vyberte z chladničky 1-2 hodiny pred prípravou.
Do misky vložíme 5 žĺtkov a horčicu.
Vymiešame metličkou tak, aby sa obe prísady prepojili.
Potom do tejto zmesi postupne prilievame olej za stáleho miešania (netreba sa ponáhľať, sami uvidíte, že hmota bude postupne získavať krémovú konzistenciu).
Keď pridáme asi 1/2 oleja, do hmoty pridáme citrónovú šťavu a ocot.
Potom pridáme za stáleho miešania zvyšok oleja.
Majonézu skladujeme v chladničke, vydrží 1 týždeň.
Prababkin zemiakový šalát s jabĺčkom
Tento šalát je podľa mňa bezkonkurenčný, svieži.
Potrebujeme :
zemiaky uvarené v šupke,
jablká,
kyslé uhorky,
varená zelenina podľa chuti (napr. mrkva, hrášok, kukurica, …),
majonéza,
kyslá smotana,
plnotučná horčica,
soľ,
čierne mleté korenie,
Postup:
Uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme cez krájač, rovnako očistíme jablká a tiež pretlačíme cez rovnaký krájač ako zemiaky (na 1kg zemiakov dávam cca 2-3 jablká, šalát má krásne sviežu chuť), pridáme pokrájané kyslé uhorky a varenú zeleninu, osolíme, okoreníme, pridáme štipku vegety … majonézu zmiešame s kyslou smotanou v pomere 1:1, pridáme plnotučnú horčicu podľa chuti, soľ, korenie, štipku kari, dobre premiešame a zmiešame so zemiakovo-jablkovo-zeleninovým základom, necháme odležať v chladničke a potom už len vychutnávame :-)
Veľa šťastia a dobrú chuť!