Viete čo sa stane ak čakáte rodinnú návštevu a rozhodli ste sa upiecť tento perník?
Pripravte sa na to, že z tej omamnej vône im budú tiecť slinky už pri vstupných dverách.
Takže ak ho chcete ochutnať aj vy, radšej si kúsok odložte bokom. Keď ho dáte na stôl, len tak sa po ňom zapráši.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
1 vajce
220 g krupicového cukru
cca 2 lyžice kakaa
1 prášok do pečiva (alebo plná lyžička sódy bikarbóny)
1 dl oleja
500 ml kefíru
1 ČL korenia do perníkov
môžete pridať aj trošku rumovej esencie a nasekaných orechov
ríbezľový džem
Čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie
30 g Cera
Postup:
Najskôr zmiešame suché suroviny a potom pridáme vajce, olej a kefír.
Dôkladne premiešame.
Nalejeme do vyššieho plechu alebo formy, ktorý sme si vymastili a posypali hrubou múkou.
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30 minút.
Drevenou špajľou vyskúšame, či je perník hotový.
Po vychladnutí môžete perník posypať práškovým cukrom, alebo ho potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou, ktorú si pripravíte vo vodnom kúpeli z čokolády a Cery.
2 recept: Výborný jablkový perník s polevou z kyslej smotany
Vynikajúci jablkový perník s polevou z kyslej smotany a ľadových gštanov podľa Majky.
Je fantasticky chutný a šťavnatý, určite skúste!
Potrebujeme:
350 g polohrubej múky
150 g cukru
1 vanilkový cukor
2 vajcia
100-120 ml mlieka
100 ml oleja
3 väčšie jablká
3 lyžice kakaa
1 lyžica kakaového pudingu
1 lyžica majonézy
1 prášok do perníku
plná lyžička perníkového korenia
Poleva:
100 g čokolády na varenie
1 Ľadové gaštany
1 lyžice kyslej smotany
kúsok masla
Postup:
Najskôr si nachystáme všetky suché prísady.
Zmiešame múku s cukrami, kakaom, práškom, korením a pudingom.
Pridáme nahrubo nastrúhané jablká.
Pridáme aj vajcia, mlieko, olej a majonézu.
Všetko dôkladne premiešame a vlejeme na plech s papierom na pečenie (26×36 cm).
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 190 st.
Čas pečenia je asi 25-30 minút, odporúčame však riadiť sa podľa skúseností s vlastnou rúrou.
Prepečenosť skúšame špajdľou.
Medzitým rozpustíme nad parou čokolády s maslom.
Do rozpustenej čokolády primiešame smotanu.
Perník necháme vychladnúť, polevu rozotrieme a necháme stuhnúť.
Hotový koláčik môžete ozdobiť napríklad zaváraným ovocím.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)