Krupicový krém z čias SOCIALIZMU do všetkých zákuskov a dezertov: 1 prísada je kľúčová!

[mashshare]

Krupicový krém je v mnohých domácnostiach základom sviatočného pečenia.

 

 

Možno ho poznáte z medovníka alebo štefanky – využiť ho ale môžete aj na iné torty, dezerty, zákusky, či sladké maškrty.

S pridaním ovocia to môže byť lahodný nápad na raňajky.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Výnimočný recept na delikátny krupicový krém z portálu mojegotowanie.

Pýtate sa, čo je najdôležitejšia prísada, ktorá rozhoduje o výslednej konzistencii a chuti? Je to pravé maslo, tento krém totižto nepripravíte s lacnejšími náhradami masla tak, aby mal svoju dokonalú chuť a konzistencu. Prása s maslom je v recepte kľúčová.

Potrebujeme:

750 ml mlieka

125 g kryštálového cukru

 

 

90 g krupice

200 g masla

5 ml vanilkového extraktu

 

Postup:

Do hrnca nalejeme mlieko.

Pridáme cukor a privedieme do varu.

Keď mlieko začne vrieť, pomaly pridávame krupicu.

 

 

Počas varenia stále miešame, kým zmes nezhustne (cca 10 minút).

Potom odložíme nabok vychladnúť.

Maslo izbovej teploty vložíme do samostatnej misky.

 

 

Mixérom vyšľaháme.

Po lyžiciach pridávame studenú krupicovú zmes.

Vymiešame do hladka.

 

 

Na záver pridáme vanilkový extrakt.

Hotový krupicový krém nanesieme na tortu.

Vložíme do chladničky na 30 minút.

 

Tipy:

Po vychladnutí by mal byť krupicový krém veľmi hustý – keď do neho vložíme kolmo lyžicu, mala by zostať v rovnakej polohe.

Krém vyžaduje pravé maslo s obsahom tuku minimálne 82%. Nesmie byť studené, preto ho musíme najskôr vybrať z chladničky. Nemalo by byť ani roztopené, preto dávame pozor, aby sme ho nenechali slnku.

 

 

Ak sa v kréme objavia hrudky masla, dá sa to napraviť. V tomto prípade by sme mali krém miešať nad parou asi 2 minúty. Ako to spraviť? Je potrebne naliať vodu do hrnca a zavesiť nad neho misku s krémom tak, aby sa nedotýkala vody. Krém stačí jemne zohriať nad parou.

Čokoládový krupicový krém pripravíme tak, že do rozšľahaného masla pridáme dve vrchovaté polievkové lyžice kakaa (asi 40 g).

 

 

Vydarený krupicový krém bude mať výrazné malé hrudky – preto nie je vhodný na vytváranie presných ozdôb napríklad na torte.

S pridaním lahodného krupicového krému pripravíte tieto pochúťky:

  • medovník – klasický alebo s orechmi

 

 

  • štefanku – nepečený koláč na báze sušienok vrstvených čokoládovým krémom
  • piškótu s krémom a želé – na svetlú piškótu nanesieme krupicový krém a ovocné želé vo vybranej príchuti. Do želé môžeme dať kúsky sezónneho ovocia.
  • čokoládovú tortu so smotanou – stačí upiecť a zalejeme ju vanilkovým krupicovým krémom. Na vrch môžeme naliať trochu čokoládovej polevy.

 

Krupicový krém ako dezert

Toto je podoba, ktorú milujú nielen deti.

Hustý krupicový krém poliaty ovocnou penou servírovaný v pohároch ulahodí každému.

Nižšie sú uvedené niektoré z našich tipov na dezert z krupice:

 

 

-krém s jahodovou penou – krupicový krém vložíme do pohárov. Jahody zmiešame s práškovým cukrom a opatrne nanesieme na dezert.

-čokoládový krém s orechmi a karamelom – do krupicového krému pridáme kakao. Môžeme pridať aj lyžicu arašidového masla. Vrch posypeme nasekanými arašidmi a polejeme karamelom.

-banánový krupicový krém – banány môžeme pridať už vo fáze varenia krupice v mlieku. Stačia dva kusy. Môžeme podávať s domácou šľahačkou.

 

 

-krupicový krém s príchuťou jablkového koláča – do krupice pridáme škoricu a na vrch poukladáme kúsky jablka opražené s troškou medu alebo javorového sirupu

Krupica – nutričné hodnoty

Krupica sa vyrába z obyčajnej pšenice, preto má vysokú energetickú hodnotu.

 

 

100 g krúp obsahuje približne 348 kcal.

Z minerálov, ktoré obsahuje, sú najdôležitejšie fosfor  a draslík.

Je tiež zdrojom bielkovín, vlákniny a vitamínu B.

 

 

Ak však chcete hodnotnejšie krupicové dezerty, oplatí sa zvoliť celozrnné alebo špaldové krúpy, ktoré majú vyšší obsah vlákniny.

Pšeničná krupica bude zase lepšia pri diétach.

Môže sa podávať pri zápaloch čriev a žalúdka a po operáciách.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes