Rožteky z tvarohového cesta sú vynikajúcou alternatívou ku klasickému pečivu a pečivu z lístkového cesta.
Sú úžasne jemné, voňavé a ako čerstvé vydržia niekoľko dní.
Možete si ich pripraviť len tak bez náplne, alebo si zvolíte náplň, ktorú máte najradšej. Recept si určite uložte, pretože každý, kto ochutná, ho bude od vás pýtať! :)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
250 g hladkej múky špeciál
250 g hrudkovitého tvarohu (môžete použiť aj jemný)
250 g masla
štipku soli
80 g práškového cukru
1 celé vajce
Postup:
Zo všetkých ingrediencií si vypracujeme cesto a necháme odpočívať v chladničke, najlepšie cez noc.
Náplň si pripravte podľa svojich preferencií.
Môžete naplniť pokojne aj ovocím, napríklad jahodami, slivkami a pod., alebo džemom.
Výber plnky je len na vás. Cesto si potom rozvaľkajte a rozrežte rovnomerne na trojuholníky.
Plnku vrstvite vždy do najširšej časti, zrolujte a potrite žĺtkom.
Naukladajte na plech vedľa seba (plech nemusíte vymastiť, keďže cesto obsahuje maslo) a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov asi na 20 minút.
Rožky so sladkou plnkou môžete potom posypať práškovým cukrom a ak ste ich pripravili na slano, môžete zvoliť syrovú, prípadne sezamovú posýpku.
Ak nemáte osvedčený recept na plnku do rožtekov, pridávame pár obľúbených inšpirácii.
Medovo-maková náplň
1 a pol šálky mletého maku
mlieko podľa potreby
3/4 šálky medu
1 a pol PL citrónovej šťavy
Postup:
Mak zalejeme mliekom tak, aby bolo presne nad úrovňou maku.
Privedieme do varu, pridáme med a varíme, kým plnka nezhustne.
Potom pridáme citrónovú šťavu a dobre premiešame.
Plníme rožteky touto plnkou a keď sú potreté vajíčkom, môžeme posypať makom.
Malinový džem (alebo iný)
Cesto si pripravte podľa návodu vyššie a na každý trojuholník navrstvite lyžičku malinového (alebo iného) džemu.
Zrolujte, potrite vajíčkom a upečte. Hotové rožky posypte práškovým cukrom.
Rožteky s čokoládou
Cesto si opäť rozvaľkajte a rozrežte podľa inštrukcií vyššie, čokoládu nalámte na malé kúsky a navrstvite na každý trojuholník.
Potrite žĺtkom, posypte kryštálovým cukrom a upečte.
Orechová náplň
200 g mletých orechov
200 g cukru (môžete dať menej, ak máte radi menej sladké)
1 dl vody
citrónová kôra, alebo škorica podľa chuti
Postup:
Plnku vymiešajte a navrstvite na širšiu časť každého rožteka. Zrolujte, potrite žĺtkom a upečte.
Hotové rožteky posypte práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!