Dokonalé cesto na ťahanú štrúdľu podľa prababičky: Netrhá sa, výborne sa s ním pracuje a ešte nikdy ma nesklamalo!

Vždy som si myslela, že pripraviť ťahanú štrúdľu je hotová veda. No s týmto cestom je to naozaj jednoduché – cesto je ako plastelína,
[mashshare]

Vždy som si myslela, že pripraviť ťahanú štrúdľu je hotová veda.

 

 

No s týmto cestom je to naozaj jednoduché – cesto je ako plastelína.

Výborne sa s ním pracuje, netrhá sa a mne sa ešte nestalo, že by sa štrúdľa nevydarila.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

1 vajce

400 g preosiatej hladkej múky

100 ml vlažnej vody

Štipku soli

2 lyžice octu

100 g slnečnicového oleja

Na potretie:

 

 

Žĺtko

Roztopené maslo

Na posypanie:

Práškový cukor

Náplň:

maková

 

 

zo strúhaných jabĺk

orechová

tvarohová džemová

tvarohová s cukrom a hrozienkami

Postup:

Do misky nasypeme múku a pridáme k nej olej, soľ, ocot, vajce a asi ½ vody.

 

 

Vypracuje vláčne jednotné cesto.

Necháme ho odležať pri izbovej teplote asi 10 minút.

(Konzistenciu cesta podľa potreby upravíme pridaním ďalšej vody).

S cesto nepracujem vcelku, ale rozdelím ho na dve polovice.

 

Každú rozvaľkám.

Potom opatrne preložíme na pomúčený obrus – alebo plátno.

Cesto na plátne naťahujeme rukami do požadovanej veľkosti.

Okraje potom odstrihneme, pretože tie sa nikdy nedajú dokonale roztiahnuť a ostane na nich hrubšia vrstva cesta.

Stred cesta potom posypeme strúhankou.

Pridáme aj náplň – výborný je napríklad jablková s opraženou strúhankou a škoricou, maková s višňami, tvarohová s hrozienkami alebo orechová.

Náplň by nemala byť príliš vodnatá, aby cesto veľmi nenasiaklo.

Okraje potom potrieme rozšľahaným žĺtkom.

Cesto teraz opatrne zavinieme pomocou utierky a zároveň ho pritom uťahujeme – samozrejme, postupujeme čo najjemnejšie.

Rovnaký postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta.

Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – sledujeme, kedy je povrch zlatistý (mne stačí 20 minút).

Staré gazdinky mi dobre poradili počas pečenia párkrát otvoriť dvierka a vyvetrať paru z rúry, výsledok je ešte lepší.

Po upečení potrieme roztopeným maslom a poprášime práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes