Vždy som si myslela, že pripraviť ťahanú štrúdľu je hotová veda.
No s týmto cestom je to naozaj jednoduché – cesto je ako plastelína.
Výborne sa s ním pracuje, netrhá sa a mne sa ešte nestalo, že by sa štrúdľa nevydarila.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 vajce
400 g preosiatej hladkej múky
100 ml vlažnej vody
Štipku soli
2 lyžice octu
100 g slnečnicového oleja
Na potretie:
Žĺtko
Roztopené maslo
Na posypanie:
Práškový cukor
Náplň:
maková
zo strúhaných jabĺk
orechová
tvarohová džemová
tvarohová s cukrom a hrozienkami
Postup:
Do misky nasypeme múku a pridáme k nej olej, soľ, ocot, vajce a asi ½ vody.
Vypracuje vláčne jednotné cesto.
Necháme ho odležať pri izbovej teplote asi 10 minút.
(Konzistenciu cesta podľa potreby upravíme pridaním ďalšej vody).
S cesto nepracujem vcelku, ale rozdelím ho na dve polovice.
Každú rozvaľkám.
Potom opatrne preložíme na pomúčený obrus – alebo plátno.
Cesto na plátne naťahujeme rukami do požadovanej veľkosti.
Okraje potom odstrihneme, pretože tie sa nikdy nedajú dokonale roztiahnuť a ostane na nich hrubšia vrstva cesta.
Stred cesta potom posypeme strúhankou.
Pridáme aj náplň – výborný je napríklad jablková s opraženou strúhankou a škoricou, maková s višňami, tvarohová s hrozienkami alebo orechová.
Náplň by nemala byť príliš vodnatá, aby cesto veľmi nenasiaklo.
Okraje potom potrieme rozšľahaným žĺtkom.
Cesto teraz opatrne zavinieme pomocou utierky a zároveň ho pritom uťahujeme – samozrejme, postupujeme čo najjemnejšie.
Rovnaký postup opakujeme aj s druhou polovicou cesta.
Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20 minút – sledujeme, kedy je povrch zlatistý (mne stačí 20 minút).
Staré gazdinky mi dobre poradili počas pečenia párkrát otvoriť dvierka a vyvetrať paru z rúry, výsledok je ešte lepší.
Po upečení potrieme roztopeným maslom a poprášime práškovým cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)