Akýkoľvek koláč, najmä kysnutý ovocný koláč, môže chutiť ešte lepšie, keď je na vrchu lahodná mrvenička.
Posýpka z krehkého cesta zdobí vrch mnohých pečených dobrôt.
Dodáva koláču dodatočnú sladkú chuť, ale je tiež zodpovedná za nezvyčajnú textúru a atraktívny vzhľad koláčov.
Aby nebola mrvenička príliš mäkká, ani príliš tvrdá, postupujte podľa tohto odporúčania z portálu newsy.gotujmy.
Mrvenička sa pripravuje veľmi jednoducho a je to v podstate jedna z najjednoduchších vecí, pri príprave akéhokoľvek koláča.
Zvládne to každý, aj začiatočník.
Potrebujeme:
maslo
hrubú múku
kryštálový cukor
Pomery ingrediencií:
Tieto tri ingrediencie starostlivo skombinované dohromady vytvárajú túto lahodnú textúru koláčov.
Je však dôležité zvoliť správne pomery surovín.
Maslo, múku a cukor odporúčame zmiešať v pomere 1:2:1.
To znamená, že ak si napríklad vezmete 100 g masla, musíte vziať dvakrát toľko múky (200 g) a rovnaké množstvo cukru.
Vďaka tomu bude mrvenička drobivá, sladká a chutná.
Postup:
Vyberte maslo z chladničky, malo by byť studené.
Suché ingrediencie dáme do misky a spolu premiešame.
Pridáme maslo nakrájané na menšie kocky.
Vytvorte mrveničku tak, že ju niekoľko minút miešajte prstami.
Uistite sa, že ingrediencie sú dôkladne prepojené.
Pripravenú mrveničku pred pridaním na koláč vychlaďte asi 30 minút v chladničke.
Aký cukor použiť na mrveničku?
Môžete použiť rôzne druhy cukru.
Mnoho ľudí miluje kryštálový cukor, pretože dodáva strúhanke zaujímavú textúru.
Ak nie ste fanúšikom praskajúcich kryštálikov cukru v zuboch, zvoľte práškový cukor.
Mrvenička pripravená s práškovým cukrom bude jemnejšia.
Môžete použiť aj hnedý cukor, ktorý má viac karamelovú príchuť.
Ak chcete získať zaujímavú chuťovú variáciu, pridajte do mrveničky okrem cukru aj trochu škorice – hodí sa najmä k ovocným koláčom.
Dobrú chuť!