Pečenie sa už tradične nezaobíde bez masla.
Maslo je však nepostrádateľné aj pri bežných raňajkách – s čerstvým chlebíkom alebo rožkom či vianočkou je to výborný spôsob, ako naštartovať deň.
Mnohých ale určite nepoteší, že maslo je stále drahšie a zdá sa, že už zďaleka nie je také kvalitné, ako kedysi.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Práve preto sme hľadali možnosti, ako si domácu náhradu masla vyrobiť ľahko, rýchlo a pohodlne vždy, keď ho budeme potrebovať.
Video návod sme našli na youtube a je skutočne fantastické, ako ľahko môžete domáce maslo mať! :-)
Na celú prípravu vám postačí len jedna jediná ingrediencia – biely jogurt.
Takže, keď ho nabudúce uvidíte v obchode v akcii, neváhajte a skúste tento nápad.
Maslo je výborné, lahodné a chutí celej rodine.
Potrebujeme:
4 tégliky hustého bieleho jogurt (500 g)
Ďalej budeme potrebovať:
Šľahač
Vodu
Ľad
Postup:
Základom je pracovať s čo najhustejším bielym jogurtom.
Jogurty otvoríme a dáme do nádoby od šľahača.
Pridáme 150 ml vody.
Zakryjeme a začneme šľahať.
Šľaháme pri pri minimálnej rýchlosti 10 minút.
Po 10-tich minútach môžete vidieť, že sa z hmoty oddelila pevná časť – maslo a tekutá.
Tekutinu zlejeme, ide o cmar, ktorý môžete následne využiť pri vianočnom pečení.
Ja ho napríklad pridávam do cesta na domáce vanilkové sušienky.
Teraz opäť nádobu zatvoríme a ešte krátko prešľaháme.
Teraz môžete vidieť, že v nádobe už ostala len krásna pevná hmota (maslo).
Teraz maslo vyberieme a preložíme do misky.
V rukách ešte postláčame a vytlačíme cmar.
Maslo vložíme do studenej vody na 10 minút.
Najlepšie je do vody pridať aj kúsky ľadu, aby bola čo najstudenšia.
Potom maslo zabalíme do papiera na pečenie.
Odložíme do chladničky na 3 hodiny a máme hotovo.
Maslo môžeme natierať na chlebík, vianočku, alebo pridávať do obľúbených dezertov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Videonávod nájdete TU.