Starodávny koláč zo zemiakového cesta a makovej náplne, je úžasný!
Pamätám sa, že moja babička ho piekla ešte v starej kachľovej peci.
Tajnou prísadou a zároveň zárukou perfektného cesta sú obyčajné varené zemiaky. Vďaka nim bude cesto chutiť výborne a bude mať tú správnu textúru.
Cesto musí byť na vrchu krásne ružovkasté a vtedy viete, že koláčik je hotový.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
A tá vôňa v kuchyni sa nedá ani len opísať!
Potrebujeme:
Cesto:
300 g varené zemiaky
300 g hladká múka
1/2 kypriaci prášok
100 g cukor múčka
štipka soli
1 vajce
120 g maslo
Plnka:
200 g mletý mak
250 ml kyslá smotana
100 g cukor krupica
trocha škorice
3 vajcia
1 vajce na potretie
Postup:
Uvarené zemiaky postrúhame.
Pridáme múku s kypriacim práškom, cukor, štipku soli, vajcia a maslo.
Vypracujeme cesto.
Pripravíme makovú náplň:
Mletý mak zmiešame so smotanou, cukrom a štipkou škorice.
Zmes krátko povaríme a necháme vychladnúť.
Potom pridáme žĺtky a vmiešame ušľahaný sneh z bielkov.
Cesto rozdelíme na tri diely a z každého dielu vyvaľkáme placku.
Jednu položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Potrieme makovou plnkou.
Prikryjeme, znovu natrieme plnku a prikryjeme treťou časťou cesta.
Tú potrieme rozšľahaným vajcom.
Koláč upečieme doružova.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)