Na toto obľúbené vianočné pečivo existuje množstvo osvedčených receptov, ale pre mňa a moju rodinu je číslo 1 jednoznačne tento.
Koláčiky sú neskutočne jemné, lahodné a tá oriešková náplň ho dotiahne do absolútnej dokonalosti.
Potrebujeme:
Cesto:
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
150 g maslo
150 g práškový cukor
1 bal. vanilkový cukor
2 ks žĺtky
2 lyžice rumu
400 g hladká múka
štipka soľ
1 bal. prášok do pečiva
Plnka:
100 g mleté oriešky
3 lyžice marhuľová marmeláda
ďalej:
čokoláda na poliatie
polovica orecha na ozdobu
Postup:
Pripravíme si cesto.
Maslo s cukrom a vanilkou vyšľaháme do peny, pridáme žĺtky, rum a potom pridáme aj zmiešané sypké suroviny.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré vyformujeme do guľôčky, a tú odložíme do chladničky na hodinku.
Vyberieme z chladničky a následne vyvaľkáme na tenký plát.
Z vyvaľkaného plátu cesta vykrojíme kolieska.
Tie upečieme na papieri na pečenie vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov po dobu 7 minút (sledujeme, každá rúra pečie inak, čas je len orientačná).
Teraz si pripravíme krém:
Mleté oriešky zmiešame s marmeládou – tiež je množstvo len orientačné, záleží na hustote marmelády.
Urobíme takú plnku, aby nebola príliš hustá, ani príliš riedka.
Zlepujeme 2 kolieska a následne vrch namočíme do čokoládovej polevy.
Pripravíme ju tak, že čokoládu vo vodnom kúpeli rozpustíme s maslom – na 100 g čokolády pridáme 1 lyžicu masla.
Na vrch do čokolády položíme polovicu orieška, mandle, alebo inej ozdoby a necháme stuhnúť.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)