Bez čakania a hneď mäkké!: Najlepší recept za MEDOVNÍČKY má moja mama + trik, s ktorým ostanú mäkké!

[mashshare]

Za tento recept patrí veľké ďakujem pani Gabriele L., kým som nevyskúšala jej recept, nevedela som, čo sú mäkké medovníčky.

 

 

Jej recept mám a pečiem už 10 rokov, robíme ich na jar, v lete a samozrejme nesmú chýbať ani na Vianoce.

Radím ho každému, mám vyskúšané!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

200 g práškového cukru

150 g masla

3 vajíčka

6 lyžice medu

1 lyžička sóda bikarbóny

1 lyžička mletej škorice

1 lyžičky perníkového korenia

2 lyžice kakaa

ďalej:

 

 

Maslo na vymastenie plechu

1 vajíčko na potretie perníčkov

Na zdobenie:

orechy, mandle, alebo sneh z bielkov…

Postup:

V miske si spolu spracujeme všetky prísady, vznikne nám lepivé cesto, ale netreba sa toho báť („nezľaknite sa, keď sa Vám budú aj „uši“ lepiť“ – píše pani Gabika).

 

 

Cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a môžeme vykrajovať perníčky.

Poukladáme na vymastený plech.

Pečieme v rúre 4-5 minút pri teplote 200°C.

 

 

Keď perníčky vyberieme z rúry, ešte horúce ich treba potrieť rozšľahaným vajíčkom.

Budú pekne lesklé.

Po vychladnutí zdobíme vyšľahaným bielkom (bielok + cukru + pár kvapiek citrónu pre lesk).

 

 

Tieto perníky sú hneď od začiatku mäkučké.

Kakao urobí perníčky tmavšie a vďaka bielku budú svetlejšie.

TIP od Gabiky: ja ich dávam do plechovej dózy a dávam medzi ne jabĺčko, ktoré po týždni vymením.

Ďalšie triky, aby medovníčky zostali mäkké celé týždne:

Ak podávate medovníky  iba dospelým, v tom prípade ich môžete potrieť rumom.

 

 

Ten nielen udrží vlhkosť, ale navyše im dodá aj lepšiu chuť a arómu.

Dávajte pozor, aký med použijete pri pečení.

Lacné napodobeniny plné cukru môžu spôsobiť to, že budú koláčiky napriek všetkým trikom veľmi tvrdé.

Nalejte na spodok nádobyrum zmiešaný s vodou alebo punč.

 

 

Na to položte mriežky a uložte tam medovníky.

Tekutina sa bude stále odparovať a vďaka tomu budú stále vlhké.

Ak vám medovníky stvrdnú, skúte túto fintu – krátko pred podávaním použite ešte jeden.

Do rúry dajte na spodok pekáč s vodou a na mriežky rozložte koláčiky.

Vplyvom pary zmäknú a môžete ich hneď jesť.

Vajcom by ste ich mali potrieť až po dopečení.

Nemusíte sa báť, je to len tenká vrstva, ktorá sa navyše spracujem aj vplyvom tepla. Potom budú nielen mäkké, ale aj krásne lesklé.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes