Raz sme počuli trochu šokujúce porekadlo, že zemiakové placky vždy obsahujú krv.
Je na tom vlastne zrnko pravdy, pretože strúhanie zemiakov má často za následok poranenia kože.
Aby ste tomu zabránili, naučte sa pripravovať zemiakové placky bez mixéra alebo strúhadla.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Praktický recept na dokonalú prípravu zemiakových placiek a strúhania zemiakov z portálu pysznosci.
Strúhanie zemiakov, či už na jemné alebo hrubšie plátky, je riskantná záležitosť.
Zemiaky sú šmykľavé, steny misky obmedzujú pohyb a deti už nariekajú za plackami.
Ponáhľať sa pri varení je zlý radca a môžeme si spôsobiť rezné rany.
Pri strúhaná zemiakov sú najviac ohrozené vaše kĺby.
Našťastie existuje zaujímavý recept na strúhanie zemiakov prevzatý z rozprávania babičiek.
Kedysi bolo varenie založené predovšetkým na metódach pokus-omyl a hľadaní optimálnych riešení.
Jedným z nich, ktorý sa týkal prípravy zemiakových placiek, bolo použitie mlynčeka na mäso namiesto strúhadla.
Jednoduché a brilantné – pozrite si recept a posúďte sami.
Na zemiakové placky bez použitia strúhadla a mixéra potrebujeme:
500 g zemiakov
1 PL hladkej múky
1/2 cibule
1 vajce
soľ
mleté čierne korenie
rastlinný olej na vysmážanie
Postup:
Na začiatku ošúpeme zemiaky.
Umyjeme a pomelieme.
(Na zemiakové placky je najvhodnejšie použiť zemiaky typu C, BC alebo B – obsahujú viac škrobu a preto sú múčnejšie).
Čím jemnejšie sú pomleté, tým jemnejšie budú chutiť.
No väčšie otvory mlynčeka zaručia chrumkavosť.
Z pomletých zemiakov vytlačíme prebytočnú tekutinu, ale dávame pozor, aby sme z nich neodstránili škrob.
Ošúpeme cibuľu.
Nakrájame na kocky (alebo nastrúhame pomocou mlynčeka na mäso).
Pridáme k zemiakom.
Potom pridáme vajce.
Zmes osolíme a okoreníme.
Nakoniec pridáme múku a všetko spolu zmiešame.
Na panvici rozohrejeme olej.
Zo zmesi vytvarujeme tenkú placku.
Smažíme na strednom ohni z oboch strán, kým nedosiahneme chutnú zlatistú farbu.
Prajeme vám dobrú chuť!