Vynikajúci domáci syr, ktorý je podobný známemu a obľúbenému feta syru, si teraz podľa tohto receptu z portálu souspark vyrobíte veľmi jednoducho aj sami doma.
Syr chutí naozaj výborne a ak obľubujete domáce výrobky, určite ho skúste.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 l mlieka
1,5 – 2 PL soli
400 g kyslej smotany
6 vajec
Postup:
Do hrnca si nalejte mlieko, pridajte soľ.
Premiešajte a priveďte do varu.
Ak nemáte radi príliš slaný syr, soli uberte.
Radšej si potom podľa chuti dosoľte.
V samostatnej miske vyšľahajte vajcia.
Potom pridajte k vajciam aj kyslú smotanu.
Keď mlieko vrie, pridajte k nemu vaječnú hmotu spolu s kyslou smotanou.
Dobre premiešajte, aby sa vajcia nezrazili – lepšie je vaječnú hmotu vmiešať do mlieka mimo plameňa.
Povarte asi 5 minút.
Mali by ste vidieť, ako sa robia hrudky a srvátka sa oddelí.
Cedník vystelieme gázou vo viacerých vrstvách a nalejeme doňho hmotu.
Precedíme, potom dobre vyžmýkame.
Navrchu prekryjeme gázou a utlačíme.
Keď je syr úplne vychladnutý, zaťažíme ho a vložíme do chladničky.
Ak chcete, aby bol syr jemnejší, pridajte miesto smotany kefír (200 g).
Syr je výborný na chlebík, alebo aj do domácich nátierok, alebo iných obľúbených receptov.
Syr z mlieka a citrónu
Nie je problém uvariť akékoľvek jedlo, upiecť domáci chlieb a teraz môžete mať celkom jednoducho aj svoj vlastný domáci syr.
Stačí postupovať podľa tohto overeného receptu z Cocina fácil con MJ.
Recept na vynikajúci domáci hrnčekový chlebík nájdete TU
Potrebujeme:
1,5 l čersvého pasterizovaného mlieka (kravského)
45 ml citrónovej šťavy (približne 1 veľký citrón)
teplomer
Postup:
Mlieko si nalejeme do hrnca a dáme na sporák.
Ponoríme doňho teplomer.
Budeme ho zohrievať až kým nedosiahne teplotu 90 °C.
Keď dosiahne mlieko túto teplotu, okamžite sporák vypneme.
Teraz pridáme citrónovú šťavu.
Dobre premiešame.
A necháme stáť pol hodinu pod pokrievkou.
Medzitým si pripravíme sitko, ktoré ešte prekryjeme gázou alebo bavlnenou utierkou.
Obsah hrnca vylejeme do sitka a precedíme.
Môžeme pridať obľúbené bylinky, soľ a pod.
Vodu zlejeme a syr necháme v sitku nad miskou odpočívať 6 hodín v chladničke.
Potom si zoberieme malú plastovú misku.
Vložíme do kríža 2 prúžky papiera na pečenie, aby sa nám syr následne ľahšie vyberal.
Natlačíme ho do misky.
Potom ho pomocou tanierika a prúžkou papiera vyklopíme.
Vďaka miske bude mať syr pekný tvar.
Syr vydrží v chladničke čerstvý až 3 dni.
Prajeme dobrú chuť!
Video návod: