Príliš kyslá kapusta je problém, ktorý sa v kuchyni často objavuje.
Čo v takom prípade urobí väčšina ľudí?
Prebytočnú kyslú šťavu sa snažia opláchnuť pod tečúcou vodou.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál mojegotowanie prezradil, prečo je tento krok nesprávny a dokonca nebezpečný.
Oplachovanie kapusty vo vode skutočne prináša chuťové výsledky.
Okamžite znižuje jej kyslosť, pretože sa z nej vyplaví šťava s intenzívnou chuťou.
Bohužiaľ to nie je jediná vec, ktorá sa udeje.
Aké vlastnosti má kyslá kapusta?
Kyslá kapusta je skutočnou vitamínovou bombou a obsahuje tiež veľa minerálov, ktoré sú na jeseň a v zime tak potrebné.
Ide tiež o skvelú zásobáreň vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém.
Kyslá kapusta obsahuje tiež baktérie mliečneho kvasenia, ktoré priaznivo pôsobia na črevnú bakteriálnu flóru, podporujú tráviace procesy a budujú imunitu.
Konzumácia kyslej kapusty sa odporúča ľuďom, ktorí bojujú s vysokou hladinou cukru v krvi, žalúdočnými vredmi, rôznymi druhmi zápalov a tým, ktorí sa starajú o svoju postavu, peknú pleť a vlasy.
Prečo by ste nemali oplachovať kapustu vo vode?
Oplachovanie kyslej kapusty ju zbavuje väčšiny jej prospešných vlastností.
Voda účinne opláchne a odstráni nielen kyslú chuť, ale aj kyselinu mliečnu vznikajúcu pri kvasení.
Je to najcennejší prvok v tejto potravine, vďaka čomu vaše črevá a telo fungujú lepšie ako zvyčajne a posilňuje vašu imunitu.
Ak teda chcete kyslú kapustu, ktorá je nielen chutná, ale aj zdravá, zabudnite na jej oplachovanie vo vode.
Ako znížiť kyslosť kyslej kapusty?
Ak sa rozhodnete kyslú kapustu nepreplachovať, problém s kyslou chuťou môžete vyriešiť inak.
Najlepšie bude, ak kyslosť znížite zmiešaním s inou ingredienciou.
Pridanie mrkvy, olivového oleja a cukru vyváži kyslú chuť nakladanej zeleniny.
Dobrým spôsobom ako znížiť kyslosť tejto kapusty je skombinovať ju so surovou bielou kapustou v pomere 2:1.
Takto zjemníte jej chuť a dodáte šalátu chrumkavosť.
Vyskúšajte aplikovať túto radu a uvidíte, že kapusta je naozaj chutná a zároveň výživná.
Úžasná sila kyslej kapusty
Kyslá kapusta má mnoho liečivých účinkov, ktoré boli známe už aj v minulosti.
V 100 g kyslej kapusty je okrem iných prospešných látok až 20 mg vitamínu C, čo z nej robí skvelého spojenca pri posilňovaní imunity v chladnom počasí.
Nepodceňujte jej schopnosti a využite ju vo svoj prospech!
V čom je kapusta výnimočná?
Okrem toho, že je bohatá na vitamín C, obsahuje tiež vitamín A, kyselinu listovú, horčík, železo, fosfor, vápnik, draslík, sodík, vlákninu a bielkoviny.
Je tiež skvelým zdrojom vitamínu B12, preto sa odporúča najmä vegetariánom a vegánom.
Červená kapusta je dokonca ešte liečivejšia ako biela a jej farba naznačuje, že obsahuje aj liečivé antokyány.
Liek na tráviaci systém
To, čo odlišuje kyslú kapustu od surovej, sú probiotické baktérie.
Kyslá kapusta je originálna fermentovaná potravina, prirodzene bohatá na probiotické látky.
Vďaka tomu je kyslá kapusta nevyhnutná pri liečbe chorôb spôsobených nerovnováhou črevnej flóry, najmä po antibiotickej terapii alebo chemoterapii.
Priaznivo pôsobí na žalúdok, aj črevá, ich mikroflóru a peristaltiku, čím zlepšuje trávenie.
Pomáha aj pri trávení mastných jedál a zrýchľuje metabolizmus, čím sa urýchľuje vylučovanie škodlivých látok z tela a prečisťuje a regeneruje pečeň.
Čistí krv, spomaľuje starnutie a posilňuje odolnosť organizmu.
Hojí rany a popáleniny
Kyslá kapusta podporuje hojenie rán, pôsobí ja pri reume a zápaloch žíl.
Lokálne ju môžete použiť na zmiernenie svrbenia pokožky pri rôznych alergických zápaloch, drobných popáleninách a uštipnutí hmyzom.
Na postihnuté miesto priložte obklad z kyslej kapusty a obviažte ho obväzom alebo gázou.
Na zlepšenie nálady a celkového zdravia jedzte každý deň dve až tri polievkové lyžice kyslej kapusty.
Ľudia, ktorí konzumujú veľa kyslej kapusty, sú silnejší a odolnejší voči chorobám.
Preto sa kyslá kapusta odporúča najmä starším ľuďom, ľuďom s oslabenou imunitou a deťom.
Domáca kvasená kapusta by mala byť pravidelnou súčasťou nášho jedálnička.
Táto super zdravá kvasená zelenina dokáže:
- zlepšiť trávenie
- podporiť krvný obeh
- zlepšiť zdravie srdca a cievneho systému
- stimuluje imunitný systém
- posilňuje kosti
- znižuje hladinu cholesterolu
- bojuje proti zápalovým procesom v telesne
- bojuje proti konkrétnym tipom rakoviny
- blahodárne vplýva na zdravie pokožky a chráni zrak (pôsobí ako antioxidant)
Kvasená kapusta je probiotikum
Proces kvasenia spôsobuje, že kapusta sa obohatí o prospešné baktérie, ktoré majú pozitívny vplyv na náš tráviaci systém.
Ak beriete antibiotiká, kvasená kapusta pomôže vo vašom tráviacom trakte obnoviť prospešné baktérie.
Kvasená kapusta chráni organizmus pred chorobami
Zistilo sa, že za to môžu 3 zlúčeniny, na ktoré je kvasená kapusta obzvlášť bohatá. Ide o:
Flavonoidy – chránia tepny, zlepšujú krvný obeh a tým aj odvádzanie škodlivých látok z tela.
Glukozunáty – aktivuje prirodzené antioxidačné enzýmy v tele.
Izotiokyanáty – majú silné protirakovinové účinky, ktoré boli overené viacerými vedeckými štúdiami.
Kapusta je tiež bohatá na minerály, ktoré sa starajú o zdravie kostí a chrupaviek.
Vitamín K pôsobí ako prevencia osteoporózy a pomáha tiež regulovať produkciu proteínov, ktoré sú nevyhnuté pre mineralizáciu kostí.
Výhody nálevu z kyslej kapusty
Nálev z kyslej kapusty má množstvo priaznivých účinkov na zdravie.
Je bohatý na vitamíny C, E, K a B, ako aj vitamín U, jeden z najvzácnejších vitamínov, dôležitý pri liečbe vredov žalúdka a dvanástnika.
Je to populárny prírodný liek na liečbu ucha.
Večer pred spaním namočte do nálevu vatový tampón, vložte ho do ucha a ráno ho vytiahnite.
Nálev okrem iného pôsobí proti plesniam a baktériám, chráni pred zápalmi, pomáha pri vredoch a lieči opicu.
Príprava kyslej kapusty
Potrebujeme:
15 kg červenej kapusty
0,5 kg soli
šesť bobkových listov
1 PL korenia
kúsky dule pre žltkastú farbu
rascu
fenikel
viničné listy alebo jablko
Postup:
Do plastového suda vložte červenú nakrájanú kapustu, potom vrstvu soli a korenia.
Pokračujte, kým všetko nespotrebujete a nakoniec všetko zalejte vodou, kým nebude kapusta úplne zakrytá. Pevne sud uzavrite.
Kapustu nechajte pri izbovej teplote kvasiť asi jeden mesiac. Potom ju presuňte na chladné miesto, napríklad do pivnice a skladujte pri teplote nie vyššej ako 5 °C.
Trojdňová kapustová diéta
S touto diétou môžete schudnúť až 3 kg za 3 dni.
Prvý deň zjedzte asi 1,5 kg kyslej kapusty rozloženej na niekoľko porcií. Pite veľa vody s niekoľkými kvapkami citróna.
Na druhý deň zjedzte spolu 1 kg kapusty, kúsok čierneho chleba a pár lyžíc tvarohu. Opakujte na obed, ale do kapusty pridajte jablko pokrájané na kocky. Na večeru pridajte do kapusty dva uvarené zemiaky, 5 g masla, trochu cibule a rasce a všetko spolu chvíľu opekajte na panvici.
Na tretí deň kombinujte jedálniček z prvých dvoch dní, ako vám to najviac vyhovuje.
Dobrú chuť!