Zemiaky milujeme v akejkoľvek podobe.
Z tohto dôvodu ich nájdeme takmer v každej domácnosti.
V tomto článku vám prezradíme, aký je najlepší spôsob ich skladovania.
Stavte na rady z portálu santeplusmag a uchovajte svoje zemiaky dlho pevné, hladké a chutné.
Po určitom čase skladovania začnú zemiaky klíčiť a strácajú vzhľad aj chuť.
Zemiaky možno skladovať mimo chladničky, čo je veľmi výhodné.
Ak však ležia v nesprávnej miestnosti príliš dlho, môžu sa pokaziť alebo začať klíčiť.
Základy skladovania zemiakov
Mnohí sa mylne domnievajú, že zemiaky ľahko vydržia, ak ich skladujete kdekoľvek.
To je však ďaleko od pravdy.
Pri nesprávnom skladovaní hrozí ich poškodenie a zvýšenie koncentrácie toxických látok.
Pri skladovaní je preto potrebné dodržiavať veľmi prísne pravidlá.
Pochopte, že správnym skladovaním zemiakov zabránite aj ich klíčeniu a strate vody.
Aké sú faktory, ktoré ovplyvňujú trvanlivosť?
Správne skladovanie zemiakov začína zvážením niekoľkých dôležitých faktorov: svetlo, teplota, prúdenie vzduchu a akékoľvek produkty uložené v blízkosti.
Áno, budeme musieť zmeniť tento zlozvyk dávať ich priamo do chladničky alebo ich držať v teplom kúte blízko cibule.
Svetlo
Predovšetkým sa vyhýbajte tomu, aby ste svoje zemiaky vystavovali slnku alebo akémukoľvek zdroju intenzívneho tepla.
Vyberte si dostatočne tmavé miesto, ako je špajza alebo pivnica, aby ste zabránili vystaveniu zemiakov svetlu.
Ak na určitých miestach zbadáte zelené časti, budú mať nevyhnutne horkú chuť a dokonca budú nevhodné na konzumáciu.
V tomto prípade nerozmýšľajte a hneď takéto zemiaky vyhoďte, najmä ak sa tie zelené plochy rozšírili alebo zasahovali hlbšie ako šupka.
V skutočnosti ide o toxín nazývaný „solanín“, ktorý nezmizne ani po varení.
Ak je teda vidno zelenú časť len trochu, môžete ju odstrániť, no ak sa rozšíri, je lepšie sa zemiaka zbaviť.
Teplota
Toto je ďalší dôležitý faktor, ktorý by sa nemal prehliadať.
Hľuzy sa najlepšie skladujú pri teplote 7 až 10 °C.
Ak zemiaky skladujete pri príliš nízkej teplote (pod 6 °C), ich škrob sa zmení na cukor, čo negatívne ovplyvní chuť a varný výkon.
Prevzdušňovanie
Rovnako pre správne skladovanie zemiakov je nevyhnutné dobré vetranie.
Nechajte ich vyvetrať a hlavne sa vyhnite vzduchotesným nádobám či uzavretým plastovým vreckám.
Na rozdiel od inej zeleniny by sa zemiaky pred skladovaním nikdy nemali umývať.
Držte ich ďalej od cibule!
Vieme si predstaviť, že ste tieto dve plodiny pri skladovaní spájali, ale to je nesprávne.
Jednoducho preto, že cibuľa uvoľňuje etylén, bezfarebný a prchavý plyn, ktorý podporuje dozrievanie a klíčenie zemiakov.
Takže, malá rada, odteraz ich držte ďalej od cibule!
Ako skladovať zemiaky na čerstvom vzduchu?
Pamätajte na toto: kľúčom k tomu, aby vám zemiaky vydržali, je skladovať ich na chladnom, suchom a tmavom mieste.
V ideálnom prípade sem patrí špajza, kartónová krabica alebo hnedá papierová taška.
Ak chcete, aby sa vašim zemiakom darilo čo najdlhšie, držte ich na dobre vetranom mieste a hlavne dbajte na to, aby neboli vystavené priamemu slnečnému žiareniu.
Na dobré vetranie používajte papierové vrecká alebo koše
Najlepší spôsob, ako umožniť voľnú cirkuláciu vzduchu, je skladovať zemiaky v otvorenej nádobe alebo papierovom vrecku (nie vzduchotesne).
Neduste ich v uzavretej nádobe bez vetrania, ako je uzatvárateľná plastová taška alebo sklenený riad s vrchnákom.
Ako ich chrániť pred svetlom a teplom?
Je dôležité pochopiť, že vystavenie svetlu a teplu spôsobuje tvorbu solanínu, známeho toxínu v zárodkoch, ktorý potom spôsobuje zelenú farbu.
Na ich ochranu je lepšie ich prikryť papierom alebo vrecúškami, zabránite tak ich zmršťovaniu alebo zafarbeniu do zelena.
Ak je to možné, neskladujte ich v hliníkových obaloch, pretože môžu rýchlo splesnivieť.
Regulácia vlhkosti
Je dôležité udržiavať optimálnu vlhkosť.
Ak zemiaky uchovávate v prostredí s vysokou vlhkosťou (100% vlhkosť), na hľuzách sa môžu vytvárať kvapky vody, ktoré môžu urýchliť hnilobu a viesť k chorobám.
V ideálnom prípade udržujte vlhkosť v rozmedzí 85 až 90 %.
Čokoľvek menej ako to a hľuzy pravdepodobne vyschnú a výrazne ovplyvnia chuť.
Keďže zemiaky obsahujú asi 80 % vody, počas skladovania by nemali stratiť viac ako 4 % svojej hmotnosti.
Ako zabrániť nadmernej vlhkosti alebo vysychaniu zemiakov?
Vo všeobecnosti nie je vhodné uchovávať zemiaky v chladničke.
V skutočnosti vydržia dlhšie na chladnom a tmavom mieste, najmä v priestoroch, kde je teplota nepresahujúca 10 °C.
Ako skladovať uvarené zemiaky?
Zemiaky sa považujú za základný potravinový výrobok, a najmä preto, že sú skutočne chutné vo všetkých svojich variáciách, sa bežne vyskytujú v domácnostiach.
Viete však, ako správne uchovávať uvarené zemiaky v chladničke a dokedy ich môžete konzumovať?
Chutné jedlo ste s chuťou zjedli, no ešte vám ostalo trochu zemiakov?
Žiadny problém, môžete si ich nechať na neskôr!
Uchovávajte ich vo vzduchotesnej nádobe alebo na prikrytom tanieri v chladničke.
Spotrebovať ich môžete do 3 alebo 4 dní, nie neskôr.
Ako skladovať zemiaky zmrazením?
Zrejme by to pre mnohých ľudí bolo jednoduchšie, ale mali by ste vedieť, že surové zemiaky sa nemrazia.
Preto musia byť pred zmrazením predvarené, inak sa ich štruktúra a chuť časom zhorší.
Najmä preto, že príliš nízke teploty spôsobia, že po rozmrazení sčernejú.
Ale, samozrejme, ak urobíte správne opatrenia, môžete si byť istí, že vydržia proces mrazenia.
Ako zachovať kvalitu zemiakov počas mrazenia?
Tu je postup, ktorý treba dodržiavať pre optimálne skladovanie v mrazničke:
Zemiaky vopred očistite.
Uvarte si ich.
Dôležitý bod: dôkladne ich osušte čistou utierkou.
Umiestnite ich do vzduchotesnej nádoby alebo mraziaceho vrecka, aby ste ich ochránili pred priamym dotykom s ľadom.
Signály, že zemiaky nie sú vhodné na konzumáciu
Nie ste si istí, či je ten zemiak, ktorý ste si kúpili už dávno, je ešte dobrý?
Buďte obzvlášť opatrní pri týchto varovných signáloch, že vaše zemiaky sú bohužiaľ pokazené a je lepšie sa ich jedeniu vyhnúť.
Jemný a pastovitý vzhľad:
Pokiaľ sú zemiaky surové, sú naozaj dobré len vtedy, ak sú veľmi tvrdé a pevné na dotyk.
Pošodenia na šupke:
Šupka by mala byť napnutá a bez škvŕn. Ak váš zemiak vyzerá celý pokrčený alebo má čierne či modré škvrny, je čas ho vyhodiť.
Viditeľné známky plesne:
Je zrejmé, že pri najmenšom podozrení na plesnivý zemiak ho treba vyhodiť!
Vôňa:
Surové zemiaky zvyčajne vydávajú pomerne neutrálnu zemitú vôňu.
Ak teda zacítite silný, nepríjemný alebo oči štípajúci zápach, bez rozmýšľania ich vyhoďte.
To dokazuje, že vo vnútri pravdepodobne začali hniť alebo plesnivieť.
Zelená farba:
Nie, zelené sfarbenie nie je priaznivým odtieňom pre vonkajšok vašich zemiakov.
Keď sa prirodzene zmení na zelenú, je to jasný znak toho, že bol vystavený svetlu.
Klíčenie:
Ak váš zemiak naklíčil, je to znamenie, že sa to pokazí. Bude lepšie ho vyhodiť.
Veľa šťastia!