Táto huba odstrašuje svojou neónovou farbou, ale je jedlá: Ak ju uvidíte, mali by ste okamžite SPOZORNIEŤ!

[mashshare]

Hubársky výlet do slovenských lesov vás môže od júna do novembra prekvapiť.

 

 

Hoci medzi vegetáciou väčšinou hľadáme hnedé čiapočky, jedna huba, ktorá rastie práve v tomto období, výrazne vyčnieva.

Táto huba je strašidelná svojou neónovo fialovou farbou, ale je jedlá! 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

O svoje poznatky o tomto nezvyčajnom druhu sa podelil lesník, ktorý prevádzkuje populárny facebookový profil.

Ako sa ukazuje, hľadanie chutných druhov húb, ktoré sú dobre známe, môže priniesť celkom nezvyčajné „úlovky“.

V slovenských lesoch môžete nájsť fialový exemplár, ktorý je klasifikovaný ako jedlý.

Fialová perla medzi hubami

 

 

Lakovka ametystová (Laccaria amethystina) je jedinečný druh huby, ktorá sa od ostatných odlišuje svojou fialovou farbou.

V porovnaní s ostatnými hubami je bezkonkurenčná.

Farbou sa nápadne podobá na drahý kameň – ametyst.

 

 

Priemer jej klobúka zvyčajne nepresahuje 5 centimetrov.

Tento druh sa často vyskytuje najčastejšie v listnatých lesoch v machu, ale možno ho nájsť aj v parkoch.

Táto huba rastie najradšej v blízkosti bukov a môžeme ju nájsť od júna do novembra. 

 

 

Hoci na prvý pohľad vyzerá huba jedovatá alebo halucinogénna, v skutočnosti je jedlá a bezpečná.

Huba nemá prakticky žiadnu chuť.

Ale môžete ju jesť, pretože je to jedlá huba.

Je pravda, že našim chuťovým bunkám nevyvolá eufóriu, pretože jej dužina má nevýraznú chuť.

 

 

Pohľad na tváre hostí, keď vyťahujú túto hubu z octového nálevu, je však na nezaplatenie

Stojí za zmienku, že huba rastie na pôdach, ktoré obsahujú amoniak a zlúčeniny dusíka.

Preto sa môže objaviť na cintorínoch a starých hroboch.

 

 

Ako sa ukázalo, tento nezvyčajný druh sa používa v súdnom lekárstve, pretože môže označovať miesto činu alebo pohrebisko.

Lakovka ametystová je jednou z najfarebnejších húb, ktoré sa vyskytujú v našich lesoch.

Hoci po tepelnom spracovaní mierne stráca farby, časť svojej farebnosti si zachová, a preto môže byť skvelým spestrením pokrmu. 

 

 

K tejto hube teda pristupujeme skôr ako k svojráznej ozdobe jedál zložených z „normálnejších“ druhov húb, než ako ku gastronomickej pochúťke.

Napriek tomu sa táto huba hodí na hubový tanier, ak chcete zaujať a prekvapiť svojich hostí.

Veľa šťastia pri hľadaní!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.