Zemiaky s maslom alebo poliate mäsovou šťavou sú ťažko stráviteľné a kalorické.
Namiesto pyré sa oplatí zvoliť ľahšiu prílohu.
Táto je rovnako chutná a stane sa u vás doma hitom!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Portál smakosze poradil, akú prílohu zvoliť, aby ste si pochutili a zároveň chudli.
Zemiaky nahraďte týmto receptom
Karfiol je zelenina, ktorá sa dá pripraviť na mnoho spôsobov.
Výborne chutí vysmážaný, zapekaný a mimoriadne chutný je aj v polievkach.
Existujú však aj ďalšie recepty, ktoré posunú túto zeleninu na vyššiu úroveň.
Navyše obrovskou výhodou je aj to, že ulahodí vašim chuťovým pohárikom, zasýti a hodí sa aj do redukčnej diéty.
Má síce jemnú a možno trochu nevýraznú chuť, ale existuje niekoľko spôsobov, ako ju vylepšiť.
Potrebujeme:
1 hlavičku karfiolu
100 g masla alebo margarínu
soľ podľa chuti
čierne mleté korenie
voliteľné: 1 lyžičku škorice
Postup:
Táto odľahčená verzia pyré je nielen zdravá, ale aj neskutočne chutná.
Je asi ešte rýchlejšia na prípravu, ako klasická zemiaková príloha.
Zemiaky majú vysoký glykemický index, ktorý však bohužiaľ nepomáha normalizovať hladinu cukru v krvi.
A jeho správna regulácia určuje, či budeme medzi jedlami maškrtiť.
Preto sa oplatí vybrať si chutný karfiol.
Pyré z tejto zeleniny sa pripravuje veľmi jednoducho.
Očistený karfiol rozobratý na ružičky stačí uvariť v osolenej vriacej vode alebo udusiť do mäkka a spojiť s tukom a korením.
Jednoducho roztlačte ako zemiakovú kašu a chutná príloha je hotová.
K čomu sa hodí karfiolové pyré?
Toto karfiolové pyré môžete pokojne kombinovať napríklad s rezňami.
Výborne bude chutiť aj s pečeným údeným tofu, či hlivou a grilovanou zeleninou.
Karfiolová pizza
Vyskúšajte aj ďalšiu karfiolovú dobrotu.
Táto karfiolová pizza vám určite zachutí.
Prísady
500 g karfiolu
400 g mozzarelly
2 vajcia
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
0,5 lyžičky oregana
soľ podľa chuti
čierne korenie podľa chuti
rastlinný olej
Postup:
Nastrúhajte karfiol na strúhadle s veľkými otvormi.
Cesnak pretlačte.
Cibuľu očistite a nakrájajte.
Na plameni osmažte do zlatohnedej farby.
Do misky ku karfiolu pridajte vajcia.
Vmiešajte aj oregano, soľ a korenie.
Teraz pridajte restovanú cibuľu a pretlačený cesnak.
Dobre premiešajte.
Nastrúhajte mozzarellu.
Odoberte asi 100 gramov a zvyšok premiešajte s karfiolom.
Hmotu navrstvite v rovnomernej vrstve na vymastený plech.
Pečieme 25 minút pri 170 ° C.
Posypte zvyšným syrom a dajte ešte na pár minút do rúry.
Karfiolové PIZZA tyčinky
Ľahká večera alebo skvelá chuťovka k dobrému filmu.
Navyše, táto dobrota obsahuje minimum kalórií a preto si ju môžete vychutnať bez výčitiek.
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu
½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku
1/3 šálky strúhaného parmezánu
¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie
1 vajce
1 lyžičku soli
½ lyžičky čierneho mletého korenia
2 strúčiky cesnaku
½ lyžice sekanej petržlenovej vňate
½ lyžice sekanej bazalky
Trochu petržlenovej vňate na posypanie
Postup:
Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť.
Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.
Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm).
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 °C približne 12 minút.
Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý.
Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!