S týmto cestom sa pracuje absolútne dokonale.
Je veľmi jemné, vláčne a urobíte z neho všetko, na čo si len spomeniete – od závinov, cez buchty, kysnuté koláče, škoricové slimáky, až po slané dobrôtky.
Ak pečiete sladké pečivo, odporúčam do cesta pridať viac cukru.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
2 hrnčeky vlažného mlieka
1/2 hrnčeka oleja
4 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
kocka droždia
1 ČL soli
1 ČL cukru
1 hrnček = 250ml
Náplň voliteľné:
tvaroh s hrozienkami
lekvár
džem
nutella
orechy
mak
Postup:
Cesto prirpavíme ako klasicky:
najskôr kvások z vlažného mlieka, cukru a droždia.
Keď vyjde, pridáme ho do ostatných prísad.
Vypracujeme jednotné cesto.
A necháme prikryté kysnúť pri izbovej teplote, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne.
Ja zvyknem cesto robiť v domácej pekárni.
Postup ako zvyčajne:
Do pekárničky najprv mokré prísady, potom suché,.
Do prostriedku urobiť jamku, dať cukor a droždie a do okrajov soľ.
Z cesta robím absolútne všetko slané aj saldké pečivo.
Odporúčam.
Lenka Vašková