Toto cesto je naozaj fantastické – výborne sa s ním pracuje, je jemné, vláčne a hodí sa na všetko pečivo z kysnutého cesta.
Buchty z neho majú taký úspech, že na ne chodí celá široká rodina.
Okrem toho z cesta robím aj koláče, šišky a dokonca aj slanú pizzu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Chuťovo je tiež bezkonkurenčné.
Za recept ďakujem pani Julke z Brezna, ktorá mi tento zázračný recept dala už pred rokmi.
Ak robíme cesto na slano, uberieme cukor a necháme len ten v kvásku.
Potrebujeme:
3 ks vajcia
60 g cukor kryštál
2 dl olej
500 g hladká múka
0,5 lyžičky soli
Kvások:
1 lyžička cukor
250 ml mlieko
1 ks kvasnice
Voliteľné – náplň:
lekvár
marmeláda
nutella
Postup:
Ušľaháme žĺtky s cukrom a olejom.
Na kvások zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom.
Do misy si dáme múku a soľ.
Pridáme kvások a vyšľahané žĺtky s cukrom a olejom.
Všetko vypracujeme na hladké cesto a dáme kysnúť.
Zázračné kysnuté cesto používame na koláče, buchty, záviny, pizzu pod.
Všetko je z tohto kysnutého cesta výborné.
Keď budete robiť cesto na slano, nezabudnite ubrať cukor, nechajte len cukor v kvásku.
Ak robíte buchty, môžete ich plniť podľa chuti džemom, nutellou alebo lekvárom.
Dokonca, z tohoto cesta robíme aj langoše a slaní slimáky.
Určite skúste, za mňa je to najlepšie kyslutné cesto na svete.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Miška T.