Táto lyžica bola v minulosti takmer v každej domácnosti: Dnes už málokto vie, na čo slúži!

[mashshare]

Táto lyžica je užitočným kuchynským pomocníkom, ktorý má niekoľko funkcií.

Síce s ňou nebudete jesť polievku ani iné vodové jedlo, ale pomôže vám pri varení.

Tu je návod, ako ju môžete použiť.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Vďaka portálu genialne sa v tomto článku dozviete, na čo táto lyžica slúži.

Polievky sú na slovenských stoloch veľmi obľúbené a medzi tie najobľúbenejšie patrí určite tradičný vývar. 

Vo väčšine domácností sa bez neho nedeľný obed nezaobíde.

Počas varenia sa na vývare tvorí pena.

A cieľom každej gazdinky je dosiahnuť krásny čistý vývar.

 

 

Na odstránenie nečistôt z vývaru sa používa práve táto špeciálna lyžica s otvormi.

Ide o charakteristickú lyžicu, ktorá má otvory.

Tieto otvory nie sú dekoratívne, ale slúžia skôr ako sitko.

Cez ne sa pri naberaní vývaru polievka precedí a na lyžičke ostane z vývaru len pena a nečistoty.

 

 

Ide o biele usadeniny vo forme peny, ktoré vznikajú v dôsledku zrážania bielkovín.

Nie je to však jej jediná funkcia, pretože táto lyžica sa dá použiť aj na pasírovanie jedál.

Okrem toho je veľmi užitočná pri vyťahovaní napríklad varených knedlí alebo halušiek, horúcich olejových hranolčekov, vyprážaných malých šišiek alebo španielskych churros.

Poslúži v každej kuchyni, v ktorej patrí varenie medzi obľúbené činnosti.

Prečo je také dôležité dostať nečistoty a penu z vývaru?

 

 

Hoci sú jedlé, majú zlý vplyv na konzistenciu, aj chuť polievky a aj na jej vzhľad.

Cedenie tradičnou lyžicou nie je také účinné ako použitie tejto špeciálnej dierovanej.

Preto, ak často varíte túto polievku alebo pripravujete jedlá, ktoré treba precediť, oplatí sa mať ju doma.

Ako uvariť dokonalý vývar

Ako urobiť pravý vývar ako z babičkinej kuchyne?

Tajomstvom je pridanie istého druhu mäsa a tejto zeleniny.

Pozrite sa, čo pridať do vývaru a možno vás to prekvapí.

 

 

Niektorí ho varia len s hydinovým mäsom, iní pridávajú trochu hovädzieho mäsa pre správnu vôňu.

Ďalší sa rozhodnú pre iný druh hydiny, niekedy chudú morku, inokedy tučnejšiu kačicu.

Tradičný recept na vývar obsahuje nielen hydinové, ale aj hovädzie či teľacie mäso.

Všetky tieto druhy budú dobrou voľbou, aj keď najlepšie je použiť zmes viacerých rôznych druhov mäsa, pretože takáto zmes dodá vývaru plnú chuť aj bohaté nutričné hodnoty.

 

 

Oplatí sa zvoliť aj časti s kosťou, ako je krk, kuracie stehná alebo hovädzia hruď.

Kĺbové kosti a chrupavky sú bohatým zdrojom kolagénu, ktorý má priaznivý vplyv nielen na našu pokožku, vlasy a nechty, ale je aj nositeľom chuti a prírodným zahusťovadlom.

Mali by sme pamätať aj na to, že pravý vidiecky vývar by mal byť tučný, pretože práve mastné oká na povrchu vývaru akumulujú všetku chuť a mnohé nutričné ​​hodnoty.

Preto sa neoplatí vyberať prehnane chudé mäso alebo odrezať každú tukovú blanu z kúskov.

Akú zeleninu pridať do vývaru aby ste mu pridali tú správnu chuť?

 

 

Menej pozornosti sa väčšinu venuje výberu zeleniny, ktorá spolu s mäsom tvorí celkovú chuť tejto polievky – sú základnou ingredienciou vývaru.

Skúste pridať okrem tradičnej koreňovej zeleniny aj kúsok bielej kapusty. 

Pretože tento nezvyčajný prídavok vo forme bielej kapusty fantasticky obohatí chuť polievky.

Zabudnutá ingrediencia z babkinej kuchyne

 

 

Kedysi povinnou, aj keď dnes už trochu zabudnutou zložkou vývaru, boli aj vnútornosti.

Naše mamy a staré mamy často dávali do hrnca srdcia, pečienky a žalúdky z kuracieho alebo morčacieho mäsa.

Takýto prídavok bol lacný a ľahko dostupný a dodal vývaru jedinečnú chuť.

Okrem bielej hlávkovej kapusty je to teda tiež surovina, ktorú by ste pri varení vývaru nemali vynechať.

 

 

Práve nízka cena spôsobila, že si mnohí z nás spájajú vnútornosti s produktom nižšej kvality.

Oplatí sa ich však zaradiť do jedálnička, pretože obsahujú množstvo prospešných zložiek a pri správnej úprave potešia svojou chuťou a textúrou.

Je však dôležité kupovať ich tesne pred varením, pretože majú krátku trvanlivosť.

Musíme tiež pamätať na to, aby sme ich pred pridaním do polievky dôkladne očistili.

Recept na vývar s drobmi a kapustou

 

 

Ingrediencie:

hovädzia hruď

1,5 kg kuracích stehien, krkovičky a krídel

6 kuracích sŕdc

4 hydinové žalúdky

2,5 litra vody

štvrtina hlávky bielej kapusty

2 mrkvy

1 koreň petržlenu

pol zeleru

1 cibuľa

nové korenie

bobkový list

čierne celé korenie

Postup:

Všetko mäso opláchneme, vložíme do hrnca s vodou a na strednom ohni privedieme do varu.

 

 

Keď voda vrie, stiahneme oheň na minimum a pozbierame penu.

Varíme ešte 2 hodiny.

Počas tejto doby ošúpeme všetku koreňovú zeleninu.

Nakrájame na menšie kúsky.

 

 

Po hodine pridáme do hrnca všetku zeleninu.

Vývar varíme ešte 1,5 hodiny na miernom ohni.

Vývar by ste mali soliť až nakoniec.

Takto pripravený vývar si vyžaduje trochu trpezlivosti, no neskôr mizne z tanierov behom chvíľky.

 

 

Garantujeme vám, že ho všetci vychvália do nebies a vrátia sa vám  spomienky na nedeľné večere u starej mamy.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn-Majka
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes