MAĎARSKÉ uhorky s kapustou v pohároch: Vydržia celý rok a netreba ani zavárať!

Stačí len otvoriť pohár a čerstvý šalát máte vždy k dispozícii, nech už ide o letnú grilovačku, alebo obed uprostred zimy. Ja tento zeleninový mix pripravujeme namiesto čalamády a teší sa u nás veľkej popularite.
[mashshare]

Stačí len otvoriť pohár a čerstvý šalát máte vždy k dispozícii, nech už ide o letnú grilovačku, alebo obed uprostred zimy.

 

 

Ja tento zeleninový mix pripravujeme namiesto čalamády a teší sa u nás veľkej popularite.

Potrebujeme:

2,5 kg uhoriek

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 kg cibule

5 kg kapusty

Voliteľné (500 g – 1 kg bielej papriky)

Nálev:

 

 

400-500 ml octu (ak máte viac ako 10% ocot, stačí aj 300 ml)

300-400 g kr. cukru

150 g soli

5 lyžičiek kyseliny citrónovej

4 lyžičky borkénu (dvojsiričitan draselný) – kúpite vo vinárstvách alebo na internete

Postup:

Uhorky nakrájame alebo nastrúhame natenko.

 

 

Kapustu tiež nakrájame na tenké prúžky a rovnako aj cibuľu.

Dôkladne premiešame.

Zmiešame všetky prísady na nálev a zalejeme zeleninu.

 

 

Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Necháme na chladnom mieste odpočívať do druhého dňa.

Potom jednoducho vtlačíme do sterilizovaných sklenených pohárov.

 

 

Zalejeme šťavou a dobre zavrieme.

Skladujeme v komore so zaváraninami.

Necháme odležať aspoň 3 týždne a potom si môžeme pochutnávať.

Maďarské uhorky s kapustou

 

 

Moja babička s maďarskými koreňmi robila z prvej úrody uhoriek a kapusty výborné kombinované poháre. Vďaka jednoduchému postupu získate kyslú kapustu a nakladané uhorky v jednom.

Potrebujeme:

5-litrový pohár

1 stredne veľkú hlávkovú kapustu

1 zväzok kôpru

3 strúčiky cesnaku

2-3 bobkové listy

1 krajec suchého chleba

asi 2 lyžice soli

Postup:

Polovicu kôpru, nakrájaný cesnak a bobkový list uložíme na dno čistého pohára.

Potom navrstvíme nakrájanú kapustu a dobre zatlačíme.

Na kapustu umiestnime uhorky, z ktorých odrežeme konce.

Studenú vodu nalejem do hrnca a zmiešame so soľou – na jeden liter pridáme 1 lyžicu soli, privedieme do varu a keď vychladne, nalejeme do nádoby.

Na vrch uložíme druhú polovicu kôpru a krajec chleba.

Nádobu preložíme na teplé miesto do tieňa.

Najlepšie obsah zreje pri teplote 30 stupňov, v tieni.

Po troch dňoch máte nakladané uhorky a po 4-5 dňoch dozreje aj kapusta a máte tak dispozícii aj kyslú kapustu.

Keď sú uhorky pripravené, vyberte ich, umyte a skladujte v uzatvárateľnej dóze v chladničke.

Kapustu po 4-5 dňoch scedíme zo šťavy a používame ako klasickú kyslú kapustu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes