Výborná domáca čalamáda, ktorá chuti ako kapustový šalát.
U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku.
Potrebujeme:
2,5 kg hlávkovej kapusty
1 kg papriky (ja som dala farebnú)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
0,5 kg cibule
0,5 kg mrkvy
15 dg kryšt. cukru
500 ml octu
1 dl oleja
1 deko
Postup:
Pripravíme si všetku zeleninu.
Kapustu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno.
Mrkvu ošúpeme a tiež nastrúhame.
Cibuľu ošúpeme.
Nadrobno nakrájame.
Papriku umyjeme a nakrájame nadrobno.
Prípadne môžete aj papriku s cibuľkou nastrúhať – je to oveľa pohodlnejšie.
Pripravte si zálievku:
Z cukru, octu, oleja a deka (to preosejte cez sitko, horčičné semiačko nedávajte) pripravíme zmes na zalievanie.
Všetko dôkladne premiešajte.
Následne vlejte do zmesi zeleniny.
Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí – môžete hneď ochutnávať.
Ja nechávam stávať cca 24 hodín stáť, ale nutné to nie.
Potom už len naložte do pohárovaj so šťavou.
Uzavrite a odložte do chladu.
Nemusíte sterilizovať.
Zaváranina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky že ju skôr nezjete.
U nás mizne skutočne rýchlo.
Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých pohárov.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)