Tento recept je na leto ako stvorený – perfektné ľahké hranolky, alebo chrumkavé zemiakové lupienky (podľa toho, aké hrubé chcete zemiaky mať).
Celý trik spočíva v príprave.
Ak to dodržíte, máte istotu, že máte super zdravé a super chutné hranolky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ak chcete zdravšiu verziu obľúbenej prílohy, určite vám tento recept odporúčame.
Potrebujeme:
1 lyžičku olivového oleja
500 g žltých zemiakov
Soľ
Voliteľné:
Bylinky podľa chuti
Koreniny podľa chuti
1 strúčik cesnaku
Postup:
Zemiaky očistíme.
Prípadne, ak máte nové zemiaky, necháme aj so šupkou – je to na vás.
Odporúčam nakrájať na tenké kolieska, vtedy sú zemiaky najlepšie.
Môžete však nakrájať aj na klasické hranolky, ale nie príliš hrubé.
Zemiaky ponoríme na 10 minút do ľadovej vody.
Potom scedíme a dáme do studenej vody s trochou soli, preložíme na plameň.
Keď voda zovrie, zložíme z plameňa.
Scedíme a necháme vychladnúť.
Zemiaky preložíme do väčšej misky.
Pridáme 1 lyžičku oleja a rukami dôkladne premiešame – to je veľmi dôležitá časť, keď dobre premiešate sami uvidíte, že na pol kila zemiakov naozaj stačí lyžička oleja.
Rúru predherejeme na 220-250 stupňov.
Zemiaky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
Pečieme asi 30 minút.
Počas pečenia párkrát premiešame.
Preložíme do misky a osolíme.
Ak máte zemiaky hrubšie, pečieme dlhšie.
Prajeme vám dobrú chuť. :-)