Tipy pre efektívne usporiadanie kuchynskej linky do tvaru L

Nájsť správne rozloženie kuchynskej linky a ďalších komponentov je nevyhnutné pre maximálnu efektivitu v danom priestore. Práve kuchyne v tvare L predstavujú ideálne riešenie pre plynulý pracovný tok - všetko je na dosah ruky. Toto usporiadanie bude fungovať aj v prípade, že máte malú kuchyňu. Stačí len vedieť, ako na to.

Kuchynský ostrov pre zefektívnenie pracovného trojuholníka

Koncept pracovného trojuholníka hovorí o rozložení troch najdôležitejších komponentov v kuchyni, tj. chladnička, drez a varná doska. Tie by mali byť umiestnené tak, aby bol dosiahnutý čo najlepší pracovný tok. Kuchynský ostrovček predstavuje jednoduchý spôsob, ako optimalizovať flexibilitu vašej rohovej kuchyne.

Drez, ktorý by sa pri štandardnom usporiadaní do tvaru L či lineárnom rozložení nachádzal vedľa varnej dosky, by mal byť v tomto prípade implementovaný do kuchynského ostrovčeka. Na pracovnej doske kuchynskej linky tak vznikne väčšia prípravná a varná zóna, pričom všetky prvky zostanú aj naďalej v tesnej blízkosti.

Optimálne riešenie pre malé kuchyne

Toto usporiadanie, pozostávajúce z jedného dlhého a jedného kratšieho radu skriniek, funguje obzvlášť dobre aj pre malé a úzke kuchyne. Linka, na ktoromkoľvek konci, by mala byť vzhľadom na spomínaný pracovný trojuholník ukončená chladničkou.

Aj v tomto prípade môžete do dizajnu zakomponovať kuchynský ostrovček, ktorý poskytne dodatočný pracovný či skladovací priestor. Samozrejme, len ak to výmera kuchyne dovoľuje – pre plynulý prechod a využívanie spotrebičov je potrebné medzi kuchynskou linkou a ostrovom ponechať prechod o šírke minimálne jeden meter.

Ak sa v rohu malej miestnosti nachádza okno tam, kde končí jedna strana kuchynskej linky, a nie je možné zakomponovať sem horné skrinky či vysokú chladničku, môžete tento priestor využiť inak – vytvorte tu banketové sedenie, kde si vychutnáte čaj alebo kávu.

Priestorovo efektívne riešenie do otvorenej kuchyne

Kuchyne v tvare L predstavujú efektívny spôsob ohraničenia jednotlivých zón v prípade, ak disponujete otvorenou kuchyňou spojenou s obývacou izbou či jedálňou. Kratšiu časť kuchynskej linky môžete využiť ako predel miestnosti, tzv. poloostrovček nadväzujúci na zostavu skriniek umiestnenú pozdĺž steny. Tu zároveň vzniká priestor s dvojakou funkciou – na jednej strane linky bude miesto na prípravu jedál, kým na druhú stranu môžete pridať stoličky a vytvoriť tak akýsi pult pre neformálne posedenie.

Dizajn rohovej kuchyne je pomerne flexibilný, a preto si dokáže poradiť aj s atypickým pôdorysom a zákutiami kuchyne, ktoré môžu byť pre majiteľov nehnuteľností výzvou.

Picture of Inzercia

Inzercia

Platená inzercia. Články s týmto označením nie sú redakčným obsahom portálu. Viac informácií o možnostiach spolupráce nájdete na www.dobremedia.sk.

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.