Burina je jedným z najväčších problémov každého záhradkára.
Ak patríte k tým, ktorí neradi používajú v záhrade chémiu, máme pre vás skvelé tipy, ako sa jej zbaviť ekologicky.
Burina rýchlo rastie, šíri sa a zaberá priestor našim plodinám.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vďaka radám z YouTube kanála PRIRODZENÉ ZDRAVIE sa dozviete, ako s ňou účinne bojovať aj bez chémie.
Okrem toho, že sa burina rozpína, odoberá plodinám aj živiny, vodu, blokuje svetlo a zmenšuje priestor na ich rast.
To môže výrazne obmedziť rast a vývoj našich plodín.
Okrem toho môže byť burina zdrojom chorôb, prípadne môže prenášať škodcov.
Preto je dôležité ju pravidelne odstraňovať.
Ak sa burina včas neodstráni, môže spôsobiť škody na úrode.
Pripravte si teda tento ekologický prípravok, ktorý vám pomôže ju zlikvidovať.
Potrebujeme:
1 l horúcej vody
3 dl octu
1 PL saponátu
2 PL kuchynskej soli
Postup:
Horúcu vodu si nalejte do vhodnej nádoby, pridajte ocot, saponát a nasypte kuchynskú soľ.
Dobre premiešajte a prelejte do fľaše s rozprašovačom.
Vysoká koncentrácia octu burinu poškodzuje, vysušuje ju a zabraňuje jej rastu.
Keďže môže poškodiť aj okolité plodiny, je potrebné dať veľký pozor pri jeho aplikácii.
Saponát zlepšuje účinok octu a umožňuje lepšie preniknúť do listov buriny.
Poslednou zložkou je kuchynská soľ, ktorá má schopnosť dehydrovať rastlinné bunky, a preto je účinná aj pri ničení buriny.
Má však negatívny vplyv na úrodnosť pôdy a môže spôsobiť nepriaznivé podmienky pre rast zeleniny.
Preto ju používajte mimo záhrady a len na tú najodolnejšiu burinu, napríklad na parkovacom mieste, chodníkoch a pod.
Ak chcete dosiahnuť čo najlepšie účinky, je vhodné aplikovať tento postrek počas slnečného počasia, čo pomôže rýchlejšiemu vysychaniu buriny.
Viac informácií sa dozviete v priloženom videu TU.
Ďalšie ekologické spôsoby ničenia buriny
Domáce prírodné prostriedky na ničenie buriny sú ekologickou možnosťou namiesto škodlivých chemikálií.
Niektoré prírodné produkty na tento účel vykazujú nespornú účinnosť, ktorá konkuruje chemickým herbicídom.
Tu sú ďalšie prírodné produkty, ktoré by ste rozhodne mali poznať, ak sa chcete zbaviť buriny.
Sóda bikarbóna
Jedlá sóda je vynikajúcou prísadou na ničenie buriny.
Vezmite si balíček jedlej sódy a dôkladne posypte všetky oblasti zasiahnuté burinou.
Výhodou je, že nemusíte čakať na ideálne počasie, sódu môžete použiť aj keď je oblačno a prekážkou nie je ani dážď.
Opakujte raz mesačne.
500 g sódy bikarbóny môžete pridať aj do octového roztoku pozostávajúceho z 5 litrov vody a 200 ml octu.
Aplikujte na burinu, ktorá následne vädne a žltne.
Vriaca voda
Vriaca voda ničí burinu takmer okamžite.
Je ideálna na čistenie rohov okolo vstupnej brány a schodov, alebo na časti, ktoré sú plné prachu a zeminy.
Vriacu vodu opatrne nalejte na nežiaduce rastliny.
Pokiaľ ide o rastliny s hlbším koreňom, možno budete musieť tento proces zopakovať.
Drevený popol
Už žiadny mach na peknom trávniku!
Tento problém ľahko vyriešite použitím drevného popola.
Tento trik je zaujímavý v tom, že popol je veľmi bohatý na vápnik, čo spôsobuje, že pôda je menej kyslá, a teda menej priaznivá pre život a vývoj machov.
Mulčovanie
Burina sa rada objavuje všade vo vašej záhrade.
Existuje však spôsob, ako jej zabrániť, aby bujne rástla.
Už žiadne pletie a nech žije mulčovanie!
Ak nechcete vynaložiť veľa úsilia na vytrhávanie buriny, zvážte super účinný mulč na ochranu vašich kvetov.
Čerešnička na torte: ušetríte aj na polievaní.
V skutočnosti táto technika spočíva v pokrytí pôdy rastlinnými, minerálnymi alebo syntetickými materiálmi.
Môžete použiť napríklad slamu, kôru, či drevenú štiepku.
Žihľavový hnoj
Žihľava je skvelým pomocníkom pri hnojení rastlín, aj na ničenie buriny.
Aby sa využili jej prednosti pri odstraňovaní buriny, musí sa použiť ako tekutý hnoj, ktorý sa pripraví takto:
1 kg žihľavy macerujte v 10 litroch vody 3 alebo 4 dni za pravidelného miešania.
Na urýchlenie procesu fermentácie je možné vodu ohriať.
Žihľava sa mieša palicou, aby sa vzniesli vzduchové bubliny.
Nádoba musí byť hermeticky uzavretá počas príslušného obdobia fermentácie.
Kvapalina sa extrahuje a naleje do kanvy.
Nežiaduce rastliny zalejeme čistým žihľavovým hnojom a opakujeme toľkokrát, koľkokrát je potrebné.
Veľa šťastia!