Moja starká ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala.
Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.
Trik spočíva v oleji, resp. v spôsobe, akým ho na pečenie použijete.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Keď budete najbližšie piecť zemiaky, spomeňte si na túto vychytávku.
Budú chrumkavejšie a chutnejšie, ako kedykoľvek predtým.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)
1 lyžička soli
2 l studenej vody
50 ml oleja
Voliteľné:
1-2 strúčiky cesnaku
Rasca
Bazalka
Oregano
Pálivá paprika
Sladká paprika
Postup:
Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať.
A následne nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte.
Dáme do studenej vody so soľou.
Preložíme na plameň.
Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena.
Potom zemiaky hneď scedíme.
Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.
Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.
A následne nastavte na 160 stupňov.
Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky a premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.
Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.
Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.
Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Majka Dobrodenková